www.takeapen.org 27/09/2023 04:25:55
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Haagin kansainvälinen tuomioistuin ja Israelin turva-aita

8.7.2004

Haagin kansainvälisen tuomioistuimen on määrä antaa lausuntonsa Israelin turva-aidasta 9.7.2004. Haagin tuomioistuimeen liittyen olemme saaneet Israelin suurlähetystöstä seuraavan viestin:

 

1. Israel uskoo, että väärälle elimelle esitettiin väärä kysymys

 

YK:n yleiskokous pyysi päätöslauselmalla Kansainvälistä tuomioistuinta antamaan neuvoa-antavan lausunnon asenteelliseen kysymykseen ("Israelin Länsirannalle rakentaman aidan oikeudelliset seuraamukset"). Yli puolet yleiskokouksen jäsenistä, mm. EU-maat, ei äänestänyt tämän puolueellisen päätöslauselman puolesta vaan hylkäsi sen tavalla tai toisella. Äänestyskäyttäytymisessä oli nähtävissä selvä ero maitten välillä: tyrannimaiset diktatuurit ja korruptoituneet hallitukset kannattivat päätöslauselmaa, valistuneet valtiot vastustivat sitä.

 

2. Israelin rakentamaa aitaa voi siirtää.

 

Aita on rakennettu turvallisuus- eikä poliittisista syistä, se on väliaikainen eikä pysyvä, eikä se siksi vaikuta etukäteen neuvotteluiden lopputulokseen, esim. lopullisiin rajoihin. Aidan reitti ottaa huomioon sen vaikutuksen palestiinalaissiviilien elämään. Reittiä on muutettu jo kolme kertaa Israelin korkeimman oikeuden ja hallituksen päätöksillä paikallisen palestiinalaisväestön elämän helpottamiseksi. Ironista kyllä, Israel on lähi-idän ainoa maa, jossa arabi voi valittaa korkeimpaan oikeuteen oman maansa toimista.

 

3. Aita säästää ihmishenkiä.

 

Aita on itsepuolustuskeino, joka on vähentänyt terrorismia merkittävästi niillä alueilla, joilla se on saatu valmiiksi, sillä se vaikeuttaa huomattavasti terroristien pääsyä israelilaiskaupunkeihin. Itsemurhaiskut Länsirannan pohjoisosista ovat vähentyneet 90%. Palestiinalaiset ovat itse kertoneet aidan vaikeuttaneen terroritekoja.

 

4. Kansainvälisen yhteisön vastuu

 

Kun palestiinalaiset ja muut väärinkäyttävät kyynisesti Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä, sillä on todennäköisesti haitallinen vaikutus Gazan vetäytymissuunnitelmaan ja heikentää yrityksiä elvyttää Tiekartta-suunnitelma. Kansainvälisen yhteisön pitäisi estää tämä kielteinen kehitys muistuttamalla palestiinalaishallintoa sen velvollisuuksista Tiekartan toteuttamisessa. Näihin velvollisuuksiin kuuluu käytännön toimet terrorismin lopettamiseksi ja turvallisuusjoukkojen uudistaminen. Tämä mahdollistaisi israelilaisten ja palestiinalaisten välisten neuvottelujen uudelleenaloittamisen.

 

Meidän tulee siis pitää mielessämme laajempi kokonaisuus. Israelin aloite vetäytyä Gazasta suo nyt todellisen mahdollisuuden edistyä konfliktin ratkaisemisessa. Nyt on mahdollista aloittaa uudelleen Tiekartta-prosessi ja parantaa niin palestiinalaisten kuin israelilaistenkin turvallisuus- ja humanitaarista tilannetta. Tähän pitäisi kansainvälisen yhteisön keskittyä tulevina päivinä ja viikkoina."

 

Suomen Take A PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO