www.takeapen.org 27/09/2023 05:55:39
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Israelin turva-aita pelastaa ihmishenkiä

9.4.2004

KUKA?

 

Vuoden 2000 syyskuun jälkeen yli 900 ihmistä on murhattu palestiinalaisterroristien iskuissa. Tuhannet israelilaiset ovat loukkaantuneet, useat näistä vammautuneet loppuelämäkseen. Terroristit ovat soluttautuneet Israelin kyliin ja kaupunkeihin ja tehneet iskuja - mukaan luettuina itsemurhaiskut - busseihin, ravintoloihin, kauppakeskuksiin ja jopa yksityisiin koteihin. Mikään muu kansa maailmassa ei ole joutunut kohtaamaan tällaista intensiivistä itsemurhaiskuin toteutettua terroriaaltoa. Suurimmassa osassa tapauksia terroristit ovat tulleet Israelin alueelle Länsirannalta. Palestiinan itsehallinto ei ole tehnyt mitään estääkseen heitä vaan on jopa rohkaissut tällaisiin iskuihin.

 

(First picture)

 

MITÄ?

 

Jatkuvien terrori-iskujen seurauksena Israel on päättänyt pystyttää fyysisen esteen. Sellaisen puuttuminen on tehnyt Israelin kyliin soluttautumisen suhteellisen helpoksi terroristeille. Gazan alueelta on viime vuosina tullut hyvin vähän terroristeja, koska sähköinen turva-aita on ollut Gazan ja Israelin alueiden välillä olemassa.

 

Israelin hallituksella on velvollisuus suojella kansalaisiaan terrorismilta. Tämä oikeus itsepuolustukseen perustuu kansainväliseen lakiin. Turva-aidan tarkoitus ei ole liittää Israeliin palestiinalaisalueita, ei muuttaa palestiinalaisten laillista asemaa tai estää palestiinalaisia toimittamasta päivittäisiä asioitaan. Se ei muodosta Israelin ja palestiinalaisalueiden välistä rajaa, vaan rajoista päätetään neuvotteluissa israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

 

Turva-aita on väliaikainen puolustuksellinen rakennelma, ei valtiollinen raja.

 

(Second picture)

 

Vaikka kansainvälinen media näyttää kuvia korkeasta betonimuurista, yli 97% suunnitellusta 720km pituisesta aidasta on rautalankaverkosta ja vain 3 % betonista. Lyhyiden betonista tehtyjen osuuksien tarkoitus on ei ainoastaan estää terroristien soluttautuminen vaan myös estää israelilaisten ajoneuvojen ampuminen maanteillä, jotka kulkevat lähellä vuoden-67 rajoja.

 

(Third picture: 1.valvontakamerat, 2.piikkilanka-aita, 3.hiekkaa, 4.päällystetty tie, 5.oja (1,8-2,4m), 6.aita (3m), 7.hiekkatie)

 

Turva-aita rakennelmineen on leveydeltään suurinpiirtein nelikaistaisen tien kokoinen. Sen keskellä on verkkoaita, joka tukee rajanylitykset paljastavaa systeemiä. Tämä teknologisesti kehittynyt järjestelmä on suunniteltu varoittamaan rajan yli tunkeutumisista, ja samaa tarkoitusta palvelevat myös jälkiä jättävä hiekkakaista aidan molemmin puolin ja muut valvontavälineet.

 

MILLOIN?

 

Päätös turva-aidan rakentamisesta tehtiin vasta kun muita vaihtoehtoja murhaavien terrori-iskujen lopettamiseksi oli yritetty tuloksetta. Huolimatta lukuisista sitoumuksistaan Palestiinan itsehallinto ei ole taistellut terrorismia vastaan. Ne velvollisuudet, jotka Palestiinan itsehallinto on laiminlyönyt, oli sisällytetty sekä Oslon sopimukseen että myöhempiin sopimuksiin ja lisäksi myös Tiekarttaan, joka esitettiin osapuolille toukokuussa 2003.

 

Jos terrorismia ei olisi, Israel ei olisi pakotettu rakentamaan aitaa suojellakseen kansalaisiaan. Palestiinalaisten täytyy purkaa terrorijärjestöt, takavarikoida aseet, lopettaa kiihotus ja alkaa uudestaan turvallisuusyhteistyö Israelin kanssa - kaikkia näitä toimenpiteitä vaaditaan Tiekartassa. Nämä toimet ovat myös ehdoton edellytys rauhanprosessin uudelleen alkamiselle.

 

(Pictures 4 and 5)

 

MINNE?

 

Turva-aidan linjan määräävät turvallisuus ja maantieteelliset seikat. Aita on rakennettu siten, että mikäli tarpeen, sitä voidaan siirtää osissa. Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että kun Israel vetäytyi eteläisestä Libanonista täyttäessään YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen 425, YK hahmotteli uudestaan Libanonin ja Israelin välisen aidan. Silloinkin Israel siirsi rajalla olevaa turva-aitaa, joskus vain muutamia metrejä uuden rajan mukaiseksi.

 

Turva-aita kulkee etupäässä julkisella maalla, ja Israel on välttänyt mahdollisuuksien mukaan yksityisen maan käyttöä. Silloin kun se ei ole ollut mahdollista, yksityisten maa on määrätty luovutettavaksi, mutta ei takavarikoitu, vaan se säilyy omistajansa omaisuutena. Jokaisella maanomistajalla on oikeus laillisen prosessin kautta valittaa maansa käytöstä. Milloin yksityistä maata on otettu käyttöön turva-aitaa varten, omistajille on tarjottu täyttä korvausta lain mukaan - tätä korvausta on mahdollista saada joko kertakorvauksena tai kuukausittaisena maksuna.

 

(Picture 6, The map, Text: Musta - turva-aidan valmiiksi rakennetut osat)

 

MITEN?

 

Sen lisäksi, että Israel pyrkii huolehtimaan kansalaistensa turvallisuudesta, se myös pitää huomattavan tärkeänä huolehtia paikallisten palestiinalaisten asukkaiden tarpeista. Israel pyrkii löytämään sopivan tasapainon terrorismin estämisen ja kansalaistensa hengen suojelemisen ja toisaalta palestiinalaisten humanitaaristen tarpeiden täyttämisen kesken. Suurin osa palestiinalaisista tulee asumaan aidan itäpuolella. Aita ei katkaise heidän yhteyksiään kauppakeskuksiin ja taajamiin.Yhdenkään palestiinalaisen ei tarvitse muuttaa aidan tieltä. Israel tekee kaikkensa, jotta aita ei aiheuttaisi vaikeuksia heidän arkipäiväiseen elämäänsä.

 

Aitaan on rakennettu kymmenittäin ylityspisteitä mahdollistamaan ihmisten ja tavaroiden siirtymistä puolelta toiselle. Turva-aita on rakennettu niin paljon kuin mahdollista käyttämättömälle maalle, jotta maanviljelystä ei vahingoitettaisi. Palestiinalaiset viljelijät, joiden maita on aidan toisella puolella, pääsevät mailleen erityisesti heille rakennettavien porttejen kautta. Puut, jotka jäävät turva-aidan linjauksen alle, siirretään ja uudelleenistutetaan.

 

(Picture 7, The gates in the fence)

 

MIKSI?

 

Turva-aidalla on vain yksi syy ja tarkoitus: Pitää terroristit poissa Israelista ja siten säästää sekä juutalaisten että arabien henkiä Israelissa. Turva-aita ei ole este rauhalle, kuten palestiinalaiset yrittävät väittää. Päinvastoin se ehkäistessään terrori-iskuja auttaa luomaan alueelle rauhallisemmat olosuhteet ja sillä tavoin edistää mahdollisuuksia rauhan solmimiseen. Se ei luo mitään sellaisia pysyviä olosuhteita, jotka vaikuttaisivat rauhanneuvottelujen lopputulokseen.

 

Palestiinalaiset pyrkivät syyttämään Israelia, joka toimii jatkuvan terrorismin kohteena puhtaasti puolustuksellisessa tarkoituksessa. Sen lisäksi he jättävät täysin huomiotta Länsirannalta soluttautuneiden terrorismien murhaamat sadat viattomat uhrit. Turva-aitaan ei olisi ollut mitään tarvetta, jollei olisi ollut ohjattua terrorikampanjaa israelilaisia miehiä, naisia ja lapsia vastaan. Näiden kuolema on lopullista. Näiden kuolema on muuttumaton asia. Se epämukavuus, jonka turva-aita luo palestiinalaisten elämään on seikka, joka ei ole lopullinen ja joka on muutettavissa, jos terrori loppuu ja rauha saavutetaan.

 

IHMISHENKIEN SUOJELEMINEN ON AINA TÄRKEIN ASIA

 

  • Turva-aitaa ei tarvittaisi, jos ei olisi terroria viattomia israelilaisia siviilejä vastaan.
  • Turva-aita ei ole raja. Raja määritellään neuvotteluissa.
  • Palestiinalaisilta ei katkaista pääsyä pelloilleen, kauppakeskuksiin ja taajamiin.
  • Terroristit pyrkivät uhriensa murhaamiseen. Kuolemaa ei voi muuttaa. Turva-aidan tuottama epämukavuus on muutettavissa, mikäli rauha saavutetaan.
  • Oikeus elää turvassa terrorismilta on ensisijainen oikeus
  • Laillisena ja väliaikaisena turvallisuustoimenpiteenä aita auttaa terrorin loppumisessa ja rauhallisten olosuhteiden luomisessa - askeleita, jotka ovat välttämättömiä, jotta rauhanprosessi voitaisiin uudelleen aloittaa

 

Israel Information Center

Information and Internet Division

Ministry of Foreign Affairs

Jerusalem

 

Käännös: Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO