www.takeapen.org 28/11/2023 11:44:56
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Palkanalennukset ja palestiinalaiset

Pe 30.11.2012 klo 14.34 YLE Radio Suomi

Perjantaina 30.11.2012. Vieraina Lens politica -festivaalin johtaja Hanna Ojamo ja kuvataiteilija Jani Leinonen. Aiheina palkankorotukset ja -alennukset, lastensadut ja köyhyys, Palestiinalaisvaltio ja YK. Juontajana Annu Passoja.

 

Ohjelmassa juontaja Annu Passoja otti puheeksi Palestiinan pääsyn tarkkailijavaltioksi YK:ssa ja kysyi vierailtaan kommentteja. Kuvataiteilija Jani Leinonen oli sitä mieltä, että kyseessä oli harvoja positiivisia uutisia tällä viikolla, sekä se, että tilanne on ollut sietämätön ja epäreilu. Mutta Leinonen jatkaa, että Israelin apartheid-politiikka on niin hurjaa se. Leinonen ihmetteli, että miksi ei kukaan tee mitään ja oli kiva kuulla, että Palestiinalla on puolustajia kuitenkin nyt.

 

Toinen vieras Hanna Ojamo kommentoi, että Palestiina on joutunut toisen maailmansodan jälkeen ahtaalle. Eivätkä Israelin laittomat siirtokunnat ole helpottaneet asiaa. Samoin Ojamo toteaa, että Israelin tulivoima on megaluokkaa palestiinalaisten raketteihin nähden. Vertauksena Ojamo sanoo, että on sama kuin kutittaisi tulitikulla norsua.

 

Leinonen toteaa, että kyseessä on symbolinen ele. Ojamo ei usko Israelin luovuttavan Palestiinalle valtion statusta. Tosin tämän tarkkailijavaltio-statuksen ansiosta palestiinalaiset voisivat tulevaisuudessa haastaa Israelin kansainväliseen tuomioistuimeen. Ojamo jatkaa, että Israelin hallituksen pitää muuttaa kurssiaan tämän päätöksen myötä. Ojamo ja Leinonen painottivat sanaa valtio ja olivat sitä mieltä, että se on jo paljon.

 

Leinosen teoksissa käyttämä Elovena-tyttö oli eräässä taideteoksessa palestiinalaishuivi päässä sekä pommivyö vyötäröllä. Perusteluna Leinonen sanoi, että Israelin toiminta palestiinalaisia kohtaan on niin tunteita herättävä, koska tilanne tuntuu täysin epäreilulta ja uskomattomalta, miten siellä ihmisiä voidaan pitää ulkoilmavankilassa ja tappaa niitä ilman, että siihen kukaan puuttuu. Leinonen jatkaa, että jos tällaista tapahtuisi muualla, niin suurvaltojen väliintulo olisi varma. Syy pommivyöhön oli se, että nainen voi välillä olla turhautunut terroristi, eikä vain pellossa oleva nainen. Tämä kuva liittyi kuvasarjaan, josta pohdittiin naisten identiteettiä.

 

Oma kommentti: Sietämätön tilanne Israelissa, Gazassa ja Länsirannalla on ollut kaikille osapuolille. Se, että Israel harjoittaisi apartheid-politiikkaa on tuulesta temmattua. Israelin kansalaiset ovat tasa-arvoisessa asemassa etnisyyteen katsomatta. Tosi on, ettei kukaan ole tehnyt mitään sen asian eteen, että Hamas lopettaisi rakettien ampumisen Israelin siviilikohteisiin. Epäreiluhan tilanne on. Hamasin terroristit piiloutuvat siviilien sekaan sekä sairaaloihin, joista he ampuvat rakettejaan, sekä käyttävät siviilejä ihmiskilpinään. Leinosen väite, ettei kukaan tee mitään, on täysin perätön. Paljon on tehty ja neuvotteluissa on aikaa vietetty. Milloin on ollut Bill Clinton välittäjänä ja milloin ketäkin, mutta mitään ei olla saavutettu. Israel jopa vetäytyi pois Gazasta, mutta se vain on kiihdyttänyt rakettien ampumista Israelin siviilikohteisiin. Puolustajista vielä, että YK on tehnyt suuren määrän Israelia vastaan erilaisia tuomioita ja päätöslauselmia, mutta Palestiinaa vastaan ei mitään koskaan.

 

Henna Ojamon toteamus, että Palestiina on joutunut koville toisen maailmansodan jälkeen, on valitettavasti historiaa tuntemattoman ihmisen toteamus. Ojamo ei ilmeisesti tiedä, että mitään Palestiinan valtiota ei ole koskaan ollut. Sekä sitä tosiasiaa, että ennen vuotta 1967 ei Palestiina tarkoittanut muuta kuin Israelin ja Jordanian käsittävää aluetta. The Jerusalem Post perustettiin alkujaan nimellä The Palestine Post. Mitään etnistä palestiinalaista kansaahan ei ole olemassakaan, joka olisi vain arabi. Muistutuksena vielä, että Gazan Israel valloitti vuonna 1967 Egyptiltä ja Länsirannan sekä Itä-Jerusalemin Jordanialta, eikä kumpikaan ole vaatineet itselleen alueita takaisin, sille he itse valtasivat ne vuoden 1948-1949 sodassa, jonka arabit aloittivat.

 

Ojamo valittaa myös, että Israelin tulivoima on megaluokkaa palestiinalaisiin nähden. Juuri se onkin syy, miksi Israel on edelleen suvereeni itsenäinen valtio, sillä ilman vahvoja puolustusvoimiaan Israel olisi valloitettu arabien toimesta moneen kertaan. Ojamon puheesta saa väkisin sellaisen käsityksen, kuin palestiinalaisten rakettien ampuminen Israeliin olisi hyväksyttävää, ja näin israelilaiset siviiliuhrit olisivat kuin vain pieni juttu. Ojamon kannattaisi muistaa, että jos käy kutittelemaan norsua tulitikulla tai yrittää polttaa norsun jalkaa tulitikulla, niin jossain kohtaa norsukin hermostuu. Olisiko Ojamo itse valmis kestämään sitä, että hänen naapurinsa heittelisi häntä kivillä aina kun sattuu näkemään hänet? Tuskin Suomikaan kauaa katsoisi sivusta, jos Tallinasta päivittäin ammuttaisiin raketteja Helsinkiin.

 

Leinosen mukaan asia on tunteita herättävä, varsinkin kun palestiinalaiset ovat ulkoilmavankilassa ja heitä tapetaan eikä kukaan puutu asiaan. Jos asia olisi näin, niin varmasti se vaatisi suurvaltojen puuttumista asiaan. Vaikea sanoa, että mistä Leinonen on saanut tällaisen kuvan asiasta. Ihmisillä on Gazastakin pääsy Israelin puolelle, mutta se tosiasia, että terroristitkin koittavat päästä pommien kanssa Israeliin, on johtanut siihen, että raja-asemilla on tarkat vartioinnit. Leinosen puheesta sai sellaisen käsityksen, että Israel pitää palestiinalaisia jonkin sortin ghetossa ja tappaa heitä mielivaltaisesti. Eli tässä luodaan kuva, että Israel tekisi juuri samoin kuin Natsi-Saksa aikoinaan teki juutalaisille. Vaikka suoranaista natsikorttia Leinonen ei heiluttanut, niin jo puheensa alussa esiin tullut väite apartheid-politiikasta osoittaa sen, ettei Leinosella ollut valitettavasti pahemmin mitään rakentavaa tai todenperäistä sanottavaa asiasta. Hanna Ojamo jo heti puheessaan osoitti tietämättömyytensä Lähi-idän asioista.

 

Jos palestiinalaiset haastaisivat Israelin kansainväliseen tuomioistuimeen, olisi esiin otettava myös ne kaikki tapaukset, joissa palestiinalaiset ovat ampuneet raketteja israelilaisia siviilejä vastaan, samoin kaikki itsemurhapommitukset, jotka on tehty PA:n alaisten organisaatioiden toimesta. Eli olisi todella likainen pyykki pestävänä. Vai kuvitteleeko Ojamo, että vain Israelin ilmaiskut olisivat tutkinnan alla.

 

Tämä on se hedelmä, mitä Suomessakin on mediassa kansalaisille vuosi toisensa perään syötetty. Valitettavasti Radio Suomen kuuntelijoissakin ehkä oli sellaisia, jotka uskoivat kuulemansa ilman kritiikkiä. Jokainen uhri Israelin ja palestiinalaisten välillä on liikaa, olivat uhrit sitten kummalla puolella tahansa.

Kai Lehtinen
VaasaCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO