www.takeapen.org 01/12/2023 19:02:24
  _search_fin
Väkivallan varjossa Israel-tukimielenilmaus 26.11. klo 17.30 Kehotus ottaa yhteyttä Kirkon Ulkomaanapuun ja esittää vastalause heidän Israel-vastaisen kampanjansa johdosta Dokumenttiprojekti: Seitsemän tuntia kuolemaan Give Peace a Chance (Anna rauhalle mahdollisuus) -video tekstitettynä nyt myös suomeksi JAKAMATON JERUSALEM -solidaarisuustapahtuma Vetoomus: Israel eläköön! Englanninkielisiä linkkejä Gaza-laivueesta ”Avustuslaivue” Gazaan Vetoomus juutalaisvastaisuuden pysäyttämiseksi Itsenäiset palestiinalaisalueet? Vetoomus Suomen hallitukselle: Suomen ICAHD:n ehdotukset torjuttava perusteettomina Avustuslaivueselkkausta käsitteleviä linkkejä Lisää avustuslaivakonfliktista Yhteenotto Free Gaza -laivasaattueen ja Israelin välillä Turun sanomien kirja-arvostelu Herzlin Juutalaisvaltiosta Vastusta kanssamme Hamasin yritystä kiristää Israelia uhkaamalla tappaa Gilad Shalit. Meidän täytyy toimia nyt! Kirkon ulkomaanavun johtaja: "Israelin tukeminen menee välillä äärimmäisyyksiin" Amnesty Internationalin raportti Gazan sodasta Kirsi Virtasen Palestiina ja Israel Jukka Huusko ja Israelin PR-kampanja Uutta tietoa "sotarikoksista" Gazan sodan jälkimaininkeja Nyt on aika vaatia YK:ta tutkimaan Hamasin sotarikokset ja sen vastuu siviileille molemmilla puolilla aiheuttamastaan kärsimyksestä ja vaaroista. Hamasin johtajat pitää saada Kansainväliseen tuomioistuimeen sotarikoksista Hamasin antisemitismiä: ”Me sanomme teille: lähettäkää nuo apinoiden ja sikojen jälkeläiset helvetin tuleen Kassam-rakettien siivillä” Suomalaiset oppikirjat, tiivistelmä
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Turun sanomien kirja-arvostelu Herzlin Juutalaisvaltiosta

 

Turun sanomat julkaisi 3.5.2010 toimittaja Kari Salmisen kirja-arvostelun hiljattain julkaistusta Theodor Herzlin "Juutalaisvaltion" uudesta suomennoksesta.

 

Salmisen mukaan: "Se on hyvä muistaa, että kaikki juutalaiset eivät ole sionisteja. Sionismia on syytetty rasismista. Se nostaa ihanteeksi yhteen kansaan ja uskontoon perustuvan valtion. Herzl tosin julistaa, ettei juutalaisvaltion pitäisi olla teokratia, uskonnon hallitsema valtio: 'Usko kyllä yhdistää, mutta tieto vapauttaa meidät, Jos käy niin, että maassamme asuu muita uskontoja ja kansallisuuksia edustavia ihmisiä, kunnia-asiamme on tarjota heille suojelusta ja yhdenvertaisuutta lain edessä. Olemmehan Euroopassa oppineet suvaitsevaisiksi.' Toisin on käynyt, kertoo historia ja melkein minkä tahansa päivän otsikot. Sopii huomata sekin, ettei Israelin valtion arvosteleminen ole antisemitismiä. Israel ei asiantuntijoiden mukaan ole ikinä sopeutunut valtiona sille tarjotulle alueelle. Se ei tunnusta olevansa Lähi-idän kulttuuripiiriä. Se tuntee olevansa kansallisesti erityinen ja erilainen. Ja tähän nationalistisen politiikan - ja Theodor Herzlin - perintöön iso osa alueen vaikeuksista perustuu."

 

Salmisen juttu löytyy osoitteessa http://www.ts.fi/online/kulttuuri/arviot/kirjat/128812.html

 

Se, että sionismi on tavoitellut juutalaiselle kansalle omaa kotimaata, ei todellakaan Israelin perustajienkaan mukaan tarkoittanut sitä, etteivätkö sen kansalaiset olisi yhdenvertaisia uskontoon tai etniseen taustaan katsomatta. Suomen valtiokin on perustettu kansallisaatteen ja tietyn johonkin pisteeseen yhtenäisen arvopohjan varaan. Yksi arvo on kansalaisten yhdenvertaisuus etnisestä tai uskonnollisesta taustasta riippumatta. Salmisen kevyesti heittämä tuomio Israelin yhteiskunnasta, ettei se olisi täyttänyt tätä tavoitettaan, perustuu todellakin huonoon asiantuntemukseen, joka ilmeisesti on toimittajan itsensäkin mukaan rakennettu tämän päivän otsikkoja selailemalla.

 

Tietoa Israelin etnisistä vähemmistöistä ja niiden asemasta israelilaisessa yhteiskunnassa saa esimerkiksi artikkelista "Etniset ja uskonnolliset vähemmistöt Israelissa".

 

Salmisen huomio, että "Israel ei asiantuntijoiden mukaan ole ikinä sopeutunut valtiona sille tarjotulle alueelle. Se ei tunnusta olevansa Lähi-idän kulttuuripiiriä. Se tuntee olevansa kansallisesti erityinen ja erilainen", on osittain oikeakin - Israel ei kuulu Lähi-idän totalitaarisesti hallittuihin islamilaisiin arabivaltioihin. Sen arvopohja on erityinen ja erilainen, mutta se kuuluu silti Lähi-idän kulttuuripiiriin. Alueen vaikeudet ehkä todellakin johtuvat osittain tästä, kuten juutalaisten vaino esimerkiksi kristityssä Euroopassakin parin vuosituhannen ajan johtui osittain siitä, että juutalaiset pysyivät erityisinä ja erilaisina.

 

Mielipiteitä ja palautetta Turun sanomiin voi lähettää osoitteisiin

ts.mielipiteet@ts.fi

http://www.ts.fi/palaute/index.html

Vastaava päätoimittaja Kari Vainio kari.vainio@ts.fi

 

Suomen Take a Pen

suomi1@takeapen.org

http://www.takeapen.org/suomi

 Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO