www.takeapen.org 02/12/2023 23:33:54
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Roistovaltioita

20.1.2009

 

Suomen Kuvalehden haastattelussa (16.1.) lakitieteen akatemiaprofessori Martti Koskenniemi toteaa Israelin sotatoimista Gazassa, että "mikä tahansa muu valtio", joka "syyllistyisi tällaisiin ihmisyyttä vastaan kohdistuviin rikoksiin, olisi täydellisen kansainvälisen tuomion edessä". Hän ei "voi kuin ihmetellä, miten pitkään holokaustin varjo estää meitä näkemästä, että tässä on kyse eräänlaisesta roistovaltiosta".

 

Tekopyhyys on pöyristyttävää: täsmälleen samaa sotilaallista taktiikkaa on sovellettu YK:n omissa operaatioissa Afganistanissa, Persianlahden sodassa 1991 sekä NATO:n toimesta Kosovossa 1999, jossa satoja siviilejä kuoli NATO:n ilmahyökkäyksissä.

 

Siviilejä kuoli vähintään 500 (ehkä jopa 1500) hyökkäyksissä, joihin osallistuivat Belgian, Kanadan, Tanskan, Ranskan, Hollannin, Italian, Turkin, Espanjan, Ison-Britannian ja Yhdysvaltain ilmavoimat. Jopa 150 siviilin kuolema johtui rypälepommien tietoisesta pudottamisesta siviilialueille tai niiden läheisyyteen.

 

Sitä vastoin NATO:n Serbian sotavoimille aiheuttamat tappiot ilmapommitusten aikana olivat vähäisiä - useimpien arvioiden mukaan enintään 170 sotilasta kuoli. Samaan aikaan NATO:n sotajoukkojen tappioluku oli nolla! Tämä johtui päätöksestä pitäytyä korkealta tapahtuviin ilmahyökkäyksiin, mikä vähensi merkittävästi NATO:n ilmassa olevien sotilaiden vaaraa mutta lisäsi sitä siviiliväestön keskuudessa. Lisäksi operaatioon osallistuvien maiden siviiliväestö ei koskaan ollut Serbian joukkojen hyökkäyksen kohteena.

 

Joten miten "suhteellisuutta" pitäisi arvioida? Vihollisten tappioina suhteessa omiin? Vai vihollisen siviilitappioina suhteessa heidän sotilastappioihinsa? Kummankin laskutavan mukaan Kosovon pommitukset olivat paljon "suhteettomammat" kuin Gazan. Joten miksi eivät Kosovon pommituksiin osallistuneet maat olleet heti "täydellisen kansainvälisen tuomion edessä ihmisyyttä vastaan kohdistuvista rikoksistaan", ja miksi eivät kansainvälisen lain professorit kutsuneet niitä kaikkia "roistovaltioiksi"? Ainakaan se ei voi johtua pitkästä "holokaustin varjosta". Ja miksi sitä vastoin Israel on nyt "täydellisen kansainvälisen tuomion edessä" siksi, että se puolustautuu EU:n terroristeiksi luokittelemia vihollisia vastaan? Se johtuu juuri siitä, että "holokaustin varjo" on jo aikaa sitten väistynyt.

 

Anna Vähäkangas

TurkuCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO