Norjalaiset lääkärit Gazassa: Puolueettomia tarkkailijoita vai puolueellisia propagandisteja?
Ricki Hollander
CAMERA
06.01.2009
Suomentanut Markku Auramo
Suurin osa siitä informaatiosta, joka on tähän asti tullut Gazasta, on peräisin palestiinalaisten edustajilta. Yksi niistä ainoista ei-palestiinalaisten äänistä on Mads Gilbert, norjalainen lääkäri, joka saapui Gazaan yhdessä kollegansa Erik Fossen kanssa antaakseen muka lääkinnällistä apua palestiinalaisille Shifan sairaalassa. Heistä on tullut mediatähtiä, kun mm. BBC, CBS, CNN, ABC, Independent, Sky News, ja New York Times ovat haastatelleet heitä itsenäisinä ulkomaalaisina tarkkailijoina olettaen saavansa heiltä puolueettoman näkökulman.
|
 |
|
Mads Gilbert
|
Heitä on laajalti haastateltu niin norjalaisissa kuin ulkomaisissa tiedotusvälineissä. Itse asiassa Gilbert esiintyy niin monissa haastatteluissa, että täytyy ihmetellä, kuinka hänellä on aikaa tehdä lääkinnällistä työtä, puhumattakaan "leikkauksien tekemisestä kellon ympäri", kuten hän väittää.
Haastatteluissaan hän toistaa väitettään Israelin "totaalisesta sodasta siviilejä vastaan", jonka hän tuomitsee voimakkain sanoin. Tuomitessaan Israelin siitä, että se "iskee tahallisesti palestiinalaista siviiliväestöä vastaan" ja aiheuttaa "ihmistekoisen katastrofin", Gilbert ja Fosse väittävät Israelin ja YK:n valehtelevan siviiliuhrien lukumäärästä ja tarjoavat medialle omia tilastotietojaan ("50% uhreista on naisia ja lapsia" - CBS; "25 % kuolleista ja 45 % haavoittuneista on lapsia" - BBC). Iranian Press TV:ssä Gilbert jopa väittää, että israelilaiset ovat käyttäneet epätavanomaisia aseita palestiinalaisia vastaan.
Joten ovatko nämä norjalaiset todella puolueettomia ulkomaalaisia, jotka vahvistavat itsenäisesti palestiinalaisten kertomukset vai onko heillä oma päämäärä? Onko Gilbert yksinkertaisesti henkilö, joka "päästettiin Gazaan viime viikolla antamaan lääkinnällistä hätäapua, ja joka on työskennellyt monilla konfliktialueilla", kuten New York Times esittelee hänet vai onko hänellä puolueellinen näkökulma?
Gilber on radikaali marksilainen ja poliittisesti Punaisen (Rodt) puolueen jäsen; se on Norjan vallankumouksellinen sosialistipuolue. Hän on ollut palestiinalaisten hyväksi toiminut aktivisti jo 1970-luvulta lähtien ja matkustanut Libanoniin tukeakseen palestiinalaisia ensimmäisen Libanonin sodan aikana vuonna 1982. Hän on ollut pitkään Israelin ja USA:n äänekäs vastustaja. Gilbert on tunnustanut, että hän ei pysty erottamaan politiikkaa lääketieteestä, "lääketieteessä on vain vähän sellaista, joka ei ole politiikkaa." Hän jopa kritisoi Lääkärit Ilman Rajoja-ryhmää siitä, että se antaa lääkintäapua molemmille osapuolille konfliktissa sen sijaan, että se ottaisia voimakkaan kannan ja tukisi vain toista osapuolta. Vuonna 2006 Nordlys-lehdessä olleessa artikkelissa journalisti Ivan Kristoffersen valitti sitä tosiasiaa, että Gilbert sallii sen, että hänen radikaali näkemyksensä politisoi hänen humanitaariset ponnistelunsa.
Gilbertin poliittisen näkemyksen syvyyttä ja vihamielisyyttä Israelia ja USA:ta vastaan todistaa parhaiten hänen radikaali tukensa syyskuun 11. päivän terrori-iskuille USA:ta vastaan.
|
Norjalaisen päivälehden Dagbladetin tekemässä haastattelussa pian hyökkäysten jälkeen Gilbert lausui:
"Hyökkäys New Yorkia vastaan ei ollut yllätys, kun otetaan huomioon, millainen politiikka Lännessä on ollut vallalla viime vuosikymmeninä. Olen järkyttynyt terroristihyökkäyksestä, mutta olen yhtälailla järkyttynyt siitä kärsimyksestä, jonka Yhdysvallat on aiheuttanut. Juuri tässä yhteydessä nuo 5000 kuollutta ihmistä täytyy nähdä. Jos USA:n hallituksella on laillinen oikeus pommittaa ja tappaa siviilejä Irakissa, silloin on olemassa myös moraalinen oikeus hyökätä Yhdysvaltoja vastaan niillä aseilla, jotka heidän (terroristien) täytyi keksiä. Kuolleet siviilit ovat samanarvoisia, olivatpa he sitten amerikkalaisia, palestiinalaisia tai irakilaisia."
|
Kun Dagbladet kysyi, tukiko hän terroristien hyökkäystä USA:ta vastaan, hän vastasi:
"Terrori on huono ase, mutta vastaus on kyllä mainitsemassani tilanteessa." (30. syyskuuta 2001)
Fosse työskenteli lääkärinä Libanonin Palestiinan Komiteassa 1970-luvulla. Hän johtaa nyt NORWAC:ia, Norwegian Aid Committee - Norjan Avun Komiteaa. Aftenpostenin mukaan Fossen intohimo työskennellä palestiinalaisten hyväksi syttyi hänen Libanonin aikanaan.
|
 |
|
Erik Fosse
|
Verdens Gangin, Norjan suurimman päivälehden, mukaan Norjan ulkoministeriö kustantaa Gilbertin ja Fossen nykyisen matkan Gazaan.
Koska Fossen ja Gilbertin näkökulma on puolueellinen - ja Gilbertin tapauksessa radikaali, heidän todistukseensa täytyy suhtautua äärimmäisen varauksellisesti.
|