www.takeapen.org 07/12/2023 01:46:02
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Hamasin terrori-iskut Israeliin ”tulitauon” aikana

Israel haluaa rakettitulituksen päättyvän

21.12.2008

 

Israelin Hamasin vastaisen operaation oikeutusta on pyritty kyseenalaistamaan. Kuitenkin Israel joutui jo ns. tulitauon aikana jatkuvasti Hamasin raketti- ja kranaattitulen kohteeksi. "Tulitauko" päättyi 19.12., kun Hamas itse julisti sen päättyneeksi. Tätä ennen marraskuun 4. päivästä alkaen tulitauko on muuttunut täysin nimelliseksi - marraskuun 4. päivän ja joulukuun 15. päivän välisenä aikana Gazasta ammuttiin Israeliin 130 rakettia ja 98 kranaattia.

 

Tuona aikana Israel pyrki hillitsemään terrori-iskuja tekemällä täsmäiskuja rajan pinnassa toimivia terroriryhmiä vastaan ja tiivistämällä Gazan saartoa. Hamasin vastaus Gazan saarron aiheuttamaan kärsimykseen siviileille ei ole suinkaan ollut raketti-iskujen lopettaminen vaan mediakampanja, jonka tavoitteena on ollut aikaansaada kansainvälinen painostus Israelia kohtaan, jotta se tulituksen allakin joutuisi aukaisemaan raja-asemat. Israelin asutuskeskukset, jotka sijaitsevat lähellä Gazan rajaa, ovat olleet erittäin kovassa paineessa. Mm. Sderotin kaupungin asukkaista noin kolmasosa on paennut.

 

Seuraavassa yksityiskohtaisempaa luetteloa Israeliin tehdyistä iskuista:

 

21.12.  8 rakettia ammuttiin Israeliin. Sderotissa yksi koti vaurioitui pahasti ja ulkomaalainen työntekijä haavoittui.

 

20.12.(sapatti): 10 rakettia ja 24 kranaattia ammuttiin Israelin asutuskeskuksiin.

 

17.12.: Enemmän kuin 20 rakettia ammuttiin Israeliin; yksi räjähti isossa ostoskeskuksessa Sderotissa ja 3 ihmistä haavoittui.

 

16.12.: 4 rakettia ammuttiin Israeliin, yksi putosi lähelle jalkapallokenttää, jossa lapset olivat pelaamassa, yksi tehtaan lähelle Sderotissa.

 

9.-15.12.: 5 rakettia ja 7 kranaattia ammuttiin Israeliin.

 

7.12.: 6 Kassam-rakettia ja 4 kranaattia ammuttiin Sderotiin Be'erin kibbutziin, Alumimiin, Ami-Oziin, Kissufimiin ja Yatedin kibbutziin.

 

5.-6.12.: 6 Kassam-rakettia ja 5 kranaattia putosi mm. Askeloniin, Sderotiin, Nahal-Ozin kibbutziin, Kissufimiin, Alumimiin, Gevimiin ja Ereziin.

 

4.12.: 1 Kassam-raketti putosi Sderotin pohjoispuolelle sytyttäen tulipalon.

 

3.12. 6 Kassam-rakettia ja 6 kranaattia ammuttiin Etelä-Israelin asutuksiin

2.12.: 9 Kassam-rakettia ja 7 kranaattia ammuttiin useisiin kibbutzeihin Etelä-Israelissa.

1.12.: 2 Kassam-rakettia ammuttiin Israeliin.

 

28.11. 17 kranaattia ja 1 raketti ammuttiin lähelle Nahal Ozin aluetta. Hamas, PIJ ja PRC* ilmoittivat kaikki olevansa vastuussa iskusta. 1 kranaateista iskeytyi Israelin armeijan tukikohtaan lähellä Nahal Ozia haavoittaen 8 sotilasta, joista yksi menetti jalkansa.

 

18.-25.11.: 14 rakettia ja 10 kranaattia ammuttiin Israelin asutuskeskuksiin ja Israelin armeijan joukkoihin, jotka toimivat Israelin puolella Gazan rajan tuntumassa. Useat järjestöt, mm PRC ja Fatah ilmoittivat olevansa vastuussa iskuista.

 

 

 

Israelin armeijan vastaiskut:

 

17.-18.12. Israelin armeija teki ilmaiskuja Gazaan rakettien laukaisualustoja vastaan ja asevarastoon Jebalyassa sekä Khan Yunisissa sijaitsevaa raketti- ja räjähdetehdasta vastaan.

 

8.12. Israelin armeija löysi 3 pommia läheltä Gazan raja-aitaa, yhden Karnin rajanylityspisteeltä ja kaksi noin kilometrin etelään siitä. Israelin armeijan pioneerit räjäyttivät pommit. Neljäs pommi räjäytettiin Israelin armeijan partiota vastaan noin 6 kilometriä etelään Erezin rajanylityspisteeltä. Hamas julisti olevansa vastuussa iskusta.

 

7.12. Vastauksena raketti- ja kranaattituleen Israelin armeija iski Kassam-raketinheittimeen.

6.12. Israelin armeija teki kaksi täsmäiskua kahta raketteja ampuvaa ryhmää vastaan Beit Hanounissa ja Jabalyassa.

 

5.-6.12- Egyptin joukot paljastivat Egyptin ja Gazan rajalla varaston, jossa oli 500 tonnia TNT:tä ja panssarintorjuntaohjuksia, joita oli tarkoitus salakuljettaa Gazaan.

 

2.12. Vastauksena Negevin asutuskeskuksiin ammuttuun rakettituleen Israelin armeija tähtäsi terroriryhmään, joka laukaisi raketteja. 2 terroristia kuoli ja 4 haavoittui. Lisäksi Israelin armeija paljasti ja teki vaarattomaksi pommin lähellä Kissufimin rajanylityspistettä.

 

1.12. Palestiinalaiset sala-ampujat ampuivat Israelin armeijan joukkoja Sufan rajanylityspisteen eteläpuolella - israelilaiset vastasivat tuleen.

 

28.11. Israelin armeijan joukot joutuivat tulitaisteluun terroriryhmän kanssa Abasanin alueella lähellä Khan Yunisia. Tulituksen seurauksena yksi PRC:n taistelija kuoli ja 4 haavoittui.

 

23.11.: Israelin armeija iski terroriryhmää vastaan, joka oli ampunut yhden raketin Israelin puolelle ja oli valmistautumassa ampumaan seuraavaa, tehden sen vaarattomaksi.

 

*PRC=The Popular Resistance CommitteesCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO