www.takeapen.org 29/02/2024 08:13:39
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Maailmanpolitiikan arkipäivää

Hannu Reimen poliittinen propaganda

11/1/2009

 

Reimen radiokolumni on täyttä palestiinalaista propagandaa, ja on hämmästyttävää, että näin yksipuolinen näkemys päästetään ulos YLE:n toimituksesta. Vähintäänkin vastapainoksi olisi pitänyt tarjota toisen osapuolen näkemys, jos toimittajan annetaan ottaa näin puhtaasti konfliktin toisen osapuolen näkemys ja tarjota se kuuntelijoille totuutena.

 

Reimen väitteitä:

 

"Jos israelilaissotilaiden teot Gazassa eivät ole sotarikoksia, niin mikä sitten on?...Jos Hamas ampuessaan Israeliin raketteja syyllistyy sotarikoksiin, niin kuin hyvin voidaan ajatella, niin silloin Israelin rikokset ovat satakertaisia verrattuna Hamasin rikoksiin." Perusteena tälle väitteelle Reime pitää sitä, että nykyisessä konfliktissa jokaista israelilaisuhria vastaan on 100 palestiinalaisuhria.

 

Reimen kaltaisen kokeneen toimittajan ja Lähi-idän asiantuntijana esiintyvän henkilön ei uskoisi esittävän näin lapsellista päätelmää. Sotarikoksia ei suinkaan määritellä sillä, kuinka monta omaa siviiliä tai sotilasta on menetetty vihollisen uhrilukuun nähden. Sotarikokset on määritelty aivan selvästi kansainvälisessä laissa. Sotarikoksia ovat mm. se, että Hamas on tähdännyt tahallisesti siviilikohteisiin Israelissa, että se on asettanut tietoisesti oman siviiliväestönsä vaaraan käyttämällä siviilikohteita kuten sairaaloita, kouluja ja moskeijoita sotatoimiin ja pitämällä siviilejä kilpinä. Hamas on asettanut siviilit vaaraan myös luopumalla univormuista ja pukeutumalla siviilivaatteisiin silti jatkaen taistelua. Hamasin taistelijat ovat tehneet sotarikoksia piiloutumalla sairaaloissa hoidettavien joukkoon. Ja Hamas on tehnyt erityisen suuren sotarikoksen kiihottamalla ja tietoisesti kasvattamalla erityisesti gazalaiset nuoret ja lapset ideologiseen ja uskonnolliseen vihaan israelilaisia kohtaan.

 

Sen sijaan siviilikohteet, jos niitä käytetään sotilaallisiin tarkoituksiin, ovat legitiimejä kohteita kansainvälisen lain mukaan. Vastuu siviiliuhreista ja materiaalisista tuhoista on yksin sillä osapuolella, joka on ottanut siviilikohteet sotilaskäyttöön ja vaarantanut siviilien hengen käymällä sotaa näiden keskeltä.

 

Reime kuvaus tulitauon rikkoutumista on myös aivan omaa luokkaansa: "Tulitauko rikkoutui marraskuussa, kun Israel pommitti Gazaa ja surmasi 6 Hamasin taistelijaa. Toisessa pommituksessa pari viikkoa myöhemmin surmattiin 4 Hamasin taistelijaa. Joulukuussa Hamas ilmoitti, ettei se enää jatka tulitaukoa mainiten syyksi Gazan jatkuvan saarron."

 

Reime oikoo tässä aika tavalla tapahtuneita tosiasioita. On totta, että Israel iski marraskuussa Israelin rajalla operoivaan terroristiryhmään, joka aikoi asettaa räjähteitä Israelin ja Gazan rajalla kulkevan turva-aidan alle tunkeutuakseen Israelin puolelle ja kidnapatakseen israelilaisen samaan tyyliin kuin vuonna 2006 kidnapattiin Gilad Shalit. (Shalitia pidetään edelleen vankina, ja Hamas on edelleen syyllistynyt sotarikokseen estämällä kansainvälisen punaisen ristin vierailut Shalitin luona.) Seuranneessa molemminpuolisessa tulituksessa osa terroristeista sai surmansa ja osa vangittiin. Hamas-taistelijoiden toiminta Israelin rajalla oli kuitenkin tulitauon rikkomista, joka vaati Israelin armeijan puolustuksellisia toimia.

 

Hamasin tulitaukoa kuvaa Israelissa asuva suomalainen näin: "...koko 'tulitauon' aikana terroristit ampuivat lähes joka päivä useita raketteja ja kranaatteja Israeliin. Useimmat putosivat vahingoitta aukeille pelloille, mutta jokunen silloin tällöin tuhosi omakotitalon tai teollisuuslaitoksen sekä haavoitti asukkaita. Terroristeilla oli myös outo tapa harjoitella tarkkuusammuntaa tähtäillen kiikarikivääreillään Gazan turva-aidan läheisyydessä pelloilla työskenteleviä pahaa-aavistamattomia työntekijöitä, joskus jopa osuen. Vuoden alusta lähtien terroristit ampuivat Gazasta 2 900 rakettia ja kranaattia, eli yli 8 rakettia päivää kohti. Tätä on jatkunut siitä lähtien, kun Israelin poliisi sotilaitten avustamina karkotti kaikki Gazan kaistan ns. Gush Katifin alueen juutalaiset asukkaat ja Israelin armeija veti joukkonsa pois Gazasta."

 

Hamas ja muut Gazassa toimivat terrorijärjestöt ovat aseistaneet joukkonsa pitkänmatkan raketeilla, Katjusha Grad versiolla, ilmatorjunta- sekä panssarintorjuntaohjuksilla, jotka ovat osoittautuneet tuhoisiksi myös sotilasosastoja vastaan. Israel pidättäytyi suuremmasta vastaiskusta rakettituleen aina siihen asti, kun Hamas julisti puolen vuoden tulitauon päättyneeksi ja kiihdytti rakettitulta niin, että vain yhden päivän aikana enemmän kuin 70 Kassam-rakettia ja iranilaista 120mm kranaattia ammuttiin Israeliin.

 

Vielä tuolloin Israelin pääministeri Ehud Olmert teki viime hetken aloitteen tulitauon jatkamisesta. Hän puhui Al-Arabia satelliitti-TV:n välityksellä ja vetosi gazalaisia pysäyttämään Hamasin ampumasta siviilejä tai valmistautumaan kohtaamaan Hamasin toiminnan seuraukset. Hän sanoi: "En ole täällä julistamassa sotaa...mutta Hamas pitää pysäyttää, ja sen me tulemme tekemään."

 

Reimen mukaan Israel ei vastusta Hamasia siksi, että se on islamistinen tai harjoittaa terroria tai siksi, ettei se tunnusta Israelia, vaan siksi, että se on voimakkain liike, joka tällä hetkellä edustaa palestiinalaista nationalismia. Perimmäisenä ongelmana kun Reimen mukaan eivät Israelille ole islamistit, terrori tai raketit vaan palestiinalaisten pyrkimys kansalliseen itsenäisyyteen. "Suurin vihollinen Israelille on aina se puolue, joka parhaiten edustaa tätä pyrkimystä", Reime väittää.

 

Todisteena tälle Reime pitää sitä, että Israel piti PLO:ta 80-luvulla terroristisena ja tuki hiljaisesti Hamasia, mutta 90-luvulla kuitenkin neuvotteli PLO:n kanssa. Näiden neuvottelujen seurauksenahan syntyi Oslon prosessi ja perustettiin Palestiinan itsehallinto.

 

Reime on hämmästyttävän tietämätön ja esittää ilmeisesti omia käsityksiään totuutena. Hamas ei edusta palestiinalaista nationalismia vaan on ennen kaikkea islamilainen liike, joka näkee Palestiinan vapauttamisen juutalaisista jokaisen muslimin uskonnollisena velvollisuutena (Hamasin peruskirjan artiklat 6, 11 ja 12) ja haluaa "kohottaa Allahin lipun Palestiinan joka kolkan ylle." (Artikla 6)

 

Israel ei neuvotellut PLO:n kanssa 80-luvulla, koska PLO noihin aikoihin piti kiinni peruskirjassaan mainitusta tavoitteesta tuhota Israelin valtio ja käytti terroria tavoitteidensa edistämiseen ja koska PLO itse myös kieltäytyi tunnustamasta Israelia ja neuvottelemasta sen kanssa. Se noudatti toiminnassaan arabiliiton Khartumin periaatteita: EI Israelin tunnustamista, EI neuvotteluja Israelin kanssa, EI rauhaa Israelin kanssa.

 

Neuvostoliiton romahdettua PLO:n merkittävin rahallinen tuki tyrehtyi, ja tämä pakotti järjestön hakemaan uusia toimintamalleja, ja Jasser Arafat suostui lopulta neuvotteluprosessiin Israelin kanssa. Israel suostui Palestiinan itsehallinnon pystyttämiseen ja siihen tavoitteeseen, että prosessin seurauksena syntyisi itsenäinen palestiinalaisvaltio, kun PLO sitoutui luopumaan terrorista ja poistamaan Israelin tuhoamiseen tähtäävät lauseet peruskirjastaan.

 

Hamasin peruskirja julistaa, että Palestiina pitää vapauttaa jihadin keinoin ja että kaikki rauhanomaiseet ratkaisut ja neuvottelut ovat turhia. Sen mukaisesti se ei itse suostu neuvottelemaan Israelin kanssa. Hamas on käyttänyt äärimmäistä terroria israelilaisia siviilejä vastaan, ja se oli ensimmäinen, joka aloitti Oslon prosessin hyydyttäneet itsemurhaiskut jo vuonna 1994, aivan Palestiinan itsehallinnon alkukuukausina. Huolimatta jatkuvasta terrorista, johon myös PLO:on aseellinen siipi Fatah osallistui 2000 luvun alkuvuosina, Israel on yrittänyt jatkaa neuvotteluja palestiinalaisvaltion luomiseksi. Edelleen yrityksiä jatketaan vuoden 2007 lopussa pidetyn Annapolisin konferenssin seurauksena.

 

Hamas julistaa kaikki PLO:n Israelin kanssa solmimat sopimukset mitättömiksi. Sen peruskirja ei ainoastaan julista Israelin hävitystä vaan on myös raa'an antisemiittinen dokumentti. Kuinka tämä ei ole ongelma Israelille? Kuinka israelilaisten siviilien rauhallisen elämän häiritseminen jatkuvalla väkivallan ja raketti tulen uhalla ei ole ongelma Israelille? Kuinka se, että Hamas tulkitsee Israelin tuhoamisen olevan jokaisen muslimin velvollisuus ja koko Palestiinan olevan islamin valta-alueeseen ikuisesti kuuluvaa aluetta, ei ole ongelma Israelille, Hannu Reime?

 

Varpu Haavisto

_related_links_fin


Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO