www.takeapen.org 29/02/2024 07:40:08
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Kirkon ulkomaanavun Tule ja auta (1/2008) EAPPI-ohjelmasta

Kirkon ulkomaanavun lehdessä Tule ja auta (1/2008) oli esittely EAPPI-ohjelmasta, johon KUA lähettää vapaaehtoisia. Jos lukee näiden vapaaehtoisten ja sittemmin "vaikuttamistoimintaan sitoutettujen" ihmisten tarinoita, niissä toistuu sama sisältö: palestiinalaiset esitetään inhimillisinä ja sympaattisina olentoina, jotka nauravat, itkevät, toivovat rauhaa, ja joiden lapset ovat hurmaavia. He ovat myös tarinoissa aina uhrin asemassa, eivät koskaan väkivallan tekijöinä. Samaan aikaan tarinoiden roistoja ovat juutalaiset, jotka ovat "siirtokuntalaisia" ja "sotilaita", ja jotka heittelevät roskansa palestiinalaisten pihoille, anastavat maata, tuhoavat satoja, rikkovat taloja, ja ovat sadistisia nöyryyttäjiä.

 

Missä ovat hurmaavat juutalaislapset? Esimerkiksi 4-vuotias Yuval Abebeh ja 2-vuotias Dorit Benisian, jotka 29.9. 2004 leikkivät pihalla Sderotin kylässä, kun Gazasta ammuttu raketti osui heihin? Tai 17-vuotias Ella Abukasis, joka kuoli 15.1.2005 suojatessaan omalla vartalollaan pikkuveljeään, kun Gazasta ammuttu raketti osui häneen? Tai 5-vuotias Avishai, 12-vuotias Zvika, 16-vuotias Neria ja heidän äitinsä Rachel ja naapurinsa Josef, joiden kotiin Iitamariin tunkeutunut Fatahin jäsen ampui heidät? Tai 2-vuotias Merav, 7-vuotias Roni, 9-vuotias Hadas, 11-vuotias Hila ja heidän äitinsä Tali Hatuel, jotka Islamilaisen Jihadin terroristit ampuivat autoonsa Gazassa 2.5.2004? (Vuonna 2005 tällaisia väijytyksiä tapahtui 1170, vuonna 2006 luku oli 608.) Heidän tarinansa on vain pisara siinä järkyttävässä listassa palestiinalaisen terrorin uhreja, jonka voi avata osoitteessa

http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Palestinian+terror+since+2000/Victims+of+Palestinian+Violence+and+Terrorism+sinc.htm

 

EAPPI-vapaaehtoisten tarinoissa jatkuvasti arvostellaan tiesulkuja, mutta vaietaan täysin siitä, että terrorismintutkimuskeskuksen mukaan vuonna 2006 Länsirannalla pidätettiin 279 itsemurhapommittajaa, joista 45 pysäytettiin heidän jo lähdettyään suorittamaan iskua (räjähdevyö kiinnitettynä vartaloon ja valmiina laukaisuun). EAPPI-ohjelma ja Kirkon ulkomaanavun Näkymättömät-kampanja arvostelevat Israelin turva-aitaa, mutta valmistuttuaan se on pudottanut onnistuneiden iskujen määrää dramaattisesti. Tämän tunnusti Islamilaisen Jihadin johtaja Ramadan Abdallah Shalah, joka sanoi Al-Manar TV-kanavalla 11.11.2006, että turva-aita on selkeä este iskujen suorittamiselle, ja että "jos sitä ei olisi, tilanne olisi täysin toinen".

(Kts. http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/pdf/terrorism_2006e.pdf)

 

Missä on Kirkon ulkomaanavun ja EAPPI:N arvostelu vihakasvatusta kohtaan, joka on kasvattanut palestiinalaishallinnon alaisuudessa kasvaneen arabilasten sukupolven ihannoimaan väkivaltaista jihadia? Koko Palestiinan itsehallinnon ajan nimenomaan lapsiin ja nuoriin on kohdistettu valtava aivopesu, jonka tuloksena vuonna 2001 palestiinalaisen psykologin Massalhan tutkimuksen mukaan yli 50% 6-11-vuotiaista palestiinalaislapsista haaveili tulevansa isona itsemurhaiskijäksi. Tämä on pahimmanlaatuista lasten hyväksikäyttöä, johon ehdottomasti tulisi puuttua. Palestiinalaisiin lapsiin kohdistuvasta vihakasvatuksesta voi lukea runsaasti raportteja esimerkiksi Palestine Media Watch:in sivustolta (http://www.pmw.org.il/).

 

Tämän vuoden maaliskuussa juutalaiskouluun tehdyn iskun jälkeen, jossa menehtyi 8 koulun opettajaa ja oppilasta sekä iskun tekijä, Abbasin johtamaa Palestiinan itsehallintoa edustava sanomalehti Al Hayat Al Jadida julisti iskun tekijän shahidiksi, islamilaisen pyhän sodan marttyyriksi, joka on mitä korkein ja arvostetuin arvoasema. Ei siis ole ihme, että maaliskuun lopussa julkaistun palestiinalaisen Khalil Shikakin johtaman mielipidetutkimuksen mukaan 84% palestiinalaisista kannatti juutalaiskouluun tehtyä itsemurhaiskua.

 

EAPPI esittää aivan selkeän poliittisen tavoitteen kotisivuillaan: "(tavoitteena on) vaikuttaa EAPPI -vapaaehtoisten kotimaassa yleiseen mielipiteeseen ja Lähi-itää koskevaan ulkopolitiikkaan, jotta palestiinalaisalueiden laiton miehitys saataisiin lopetettua ja luotua elinkelpoinen Palestiinan valtio." Tässä tarkoituksessa käsittääkseni EAPPI -vapaaehtoiset sitoutetaan vaikuttamistoimintaan kotimaassaan. Ei siis ole kyseessä pelkkä humanitaarinen projekti, vaan poliittinen ohjelma, jonka tulisi ehdottomasti tarjota vapaaehtoisille laajempi kokonaiskuva tilanteesta, jotta heistä ei tulisi yksipuolisen propagandan välikappaleita. Jos he pyrkivät "tietoisuuden lisäämiseen kotimaassaan, jotta ihmiset alkaisivat painostaa poliittisia päättäjiä" (Katariina Sorri Tule ja Auta -lehdessä 1/2008), heidän tulisi ja tavata myös konfliktin israelilaisia osapuolia ja ottaa selvää laajasti taustoista eikä vain nojata omaan kapeaan kokemukseensa.

 

EAPPI:n israelilaiset kumppanuusjärjestöt ovat pääasiassa tunnetusti palestiinalaismielisiä vasemmistolaisia ääriliikkeitä, jotka eivät edusta yleisesti israelilaisten tai palestiinalaisalueiden juutalaisten kokemusta tilanteesta. KUA:lle on tarjottu kontakteja palestiinalaisalueiden juutalaiskylissä asuviin ihmisiin, joista osa pyörittää vapaaehtoista avustustoimintaa ja jotka olisivat halukkaita ottamaan vapaaehtoisia vastaan. Olisi ehdottoman tärkeää, että EAPPI-ohjelman vapaaehtoistyöntekijät tapaisivat myös noita ihmisiä, jotka selvästikin ovat heille täysin tuntematon ja ennakkoluulojen sävyttämä ihmisryhmä.

 

Erityisesti EAPPI:n poliittisen tavoitteen huomioon ottaen ei voi hyväksyä yksipuolisia viestejä, joita vapaaehtoiset kirjoittavat - esimerkiksi tunteisiin vetoavia kuvauksia tarkastuspisteiltä ilman minkäänlaista kuvaa siitä, minkälaisia turvallisuusuhkia israelilaiset sotilaat joutuvat kohtaamaan työssään tai antamatta mitään käsitystä lukijalle siitä, kuinka paljon terrori-iskuja noilla tarkastuspisteillä on pystytty ehkäisemään. Liikkumisrajoitusten poistaminen olisi Israelin siviiliväestön jättämistä aivan suoraan terrorille alttiiksi. Samaan aikaan yksikään juutalainen ei voi liikkua palestiinalaisalueilla turvallisesti, koska he eivät selviäisi siellä montaakaan minuuttia hengissä.

 

Jos KUA ja EAPPI olisivat todella tasapuolisia, ne puuttuisivat myös tähän paljon pahempaan näkymättömään liikkumisrajoitukseen, joka osuu koko ongelman ytimeen - ihmisten mieliin kasvatettuun ideologiseen ja uskonnolliseen vihaan ja murhaamisen ihannointiin. Tämä on se myrkky, joka estää todellisen rauhan mahdollisuudet Lähi-idässä.

 

Varpu HaavistoCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO