www.takeapen.org 01/12/2023 18:32:31
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Israelin armeija estää humanitaarisen katastrofin Etelä-Libanonissa

Yaakov Katz

8.8.2006

 

Yhdellä Israelin armeijan osastolla Tel Avivissa on hyvin erilainen tehtävä kuin pohjoisessa Hizbollahia moukaroivilla joukoilla: viedä humanitaarista apua Libanoniin.

Väkivallan kiihdyttyä viime kuussa armeijan ulkomaansuhteiden osaston upseerit päättivät perustaa komentokeskuksen tukikohtaan Pohjois-Tel Avivissa koordinoimaan kansainvälistä apua Libanoniin maan saarron ohi. Maanantaina Jerusalem Post pääsi katsomaan kenr.luutn. Yigal Haccounin johtamaa komentokeskusta, jossa on edustajat ulkoministeriöstä, YK:sta ja Punaisesta rististä.

 

Operaatio Suunnanmuutoksen alettua 12.7. armeija on auttanut koordinoimaan ainakin 70.000 ulkomaalaisen evakuoinnin Libanonista, Haccoun sanoi. Yhteensä 213 matkustajalaivan, 123 autosaattueen ja 196 helikopterin on annettu tulla satamaan tai matkustaa Libanonin halki evakuoimaan maassa asuvat ulkomaalaiset ja turistit. Haccoun miehineen varmisti, että saattueet saattoivat matkustaa hyväksytyillä reiteillä tarvitsematta pelätä joutumista keskelle Israelin armeijan ja Hizbollahin taisteluja tai Israelin ilmavoimien tähtäimeen.

 

"Me halusimme ulkomaalaisten lähtevän, ettei heille kävisi kuinkaan", Haccoun sanoi ja lisäsi saaneensa hallitukselta avoimen valtakirjan päästää ulkomaalaiset lähtemään Libanonista. "Ulkomaalaisten loukkaantuminen tai menehtyminen voisi haitata armeijan operaatioiden jatkumista Libanonissa", hän sanoi. "Me toivomme, että se, mitä teemme täällä, auttaa Israelia jatkamaan operaatiotaan ja vähentää kansainvälistä painostusta."

 

Komentokeskus on käsitellyt tuhansia pyyntöjä eri mailta ja avustusjärjestöiltä. Noin 57 konetta on saanut laskeutua Beirutin kansainväliselle lentokentälle tuomaan humanitaarista apua Etelä-Libanonin asukkaille, hän sanoi.

Haccounille tämä työ ei ole vain velvollisuus. Haccoun itse joutui pohjoisisraelilaisena pakenemaan Katyusha-iskuja ja hän sanoikin pakolaisena tuntevansa myötätuntoa Libanonin pakolaisia kohtaan. "Me tiedämme, että humanitaarinen tilanne Libanonissa on vaikea", hän sanoi. "Mutta me teemme parhaamme auttaaksemme libanonilaisia."

 

Hänen mukaansa suurin osa Beirutiin apua tuovista lentokoneista on jordanialaisia ja tulee Ammanista. Joissakin tapauksissa avustukset ovat tulleet Saudi-Arabiasta ja Yhdistyneistä arabiemiraateista ja ne on ensin lennätetty Ammaniin, jossa ne on siirretty jordanialaisiin koneisiin, jotka saivat sitten laskeutua Beirutiin. Koska Israelin ilmavoimat pommittivat Beirutin lentokentän kiitoratoja sodan ensi päivinä, suuret matkustajakoneet eivät voi nyt laskeutua ja lentokentälle pääsevät ainoastaan Hercules-sotilaskoneet.

 

"Meillä on [hyvät] suhteet jordanialaisiin ja luotamme siihen, etteivät he salakuljeta aseita Libanoniin", Haccoun sanoi. Hän kertoi 3-6 koneen laskeutuvan Beirutiin päivittäin.

Ympäri vuorokauden toimiva komentokeskus saa päivittäin satoja pyyntöjä niin Punaisen Ristin virkailijoilta, jotka haluavat käydä Etelä-Libanonin kylissä, kuin ulkomaisilta diplomaateilta, jotka ilmoittavat ilmavoimille osoitteensa Beirutissa välttyäkseen pommituksilta.

 

Haccoun sanoi käyvänsä itse läpi suurimman osan pyynnöistä, jotka lähetetään sitten pohjoiselle komento-osastolle, merivoimille ja ilmavoimille lopullista hyväksyntää varten. Laivat tarvitsevat kulkuluvan merivoimien päälliköltä ja lentokoneet armeijan yleisesikuntapäälliköltä kenr.luutn. Dan Halutzilta. Monet VIP-henkilöt ovat käyneet komentokeskuksessa, mm. Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs Richard Jones.

 

Jokaisen pyynnön kohdalla otetaan huomioon armeijan operatiivinen suunnitelma kyseisessä osassa Libanonia, Haccoun sanoi. "Jos tiedämme alueella käytävän kiivaita taisteluja, emme yleensä anna saattueiden matkustaa sinne", hän lisäsi.

 

Haccoun antoi esimerkin yhteistyöstä viime viikolta, kun YK:n autosaattue sai luvan matkustaa Tabniniin Etelä-Libanonissa. "YK:n kuorma-autot olivat siellä ja sitten pohjoinen komento-osasto varoitti meitä alkavansa pommittaa kylää", hän sanoi maanantaina. "Me soitimme paikalla oleville YK-virkailijoille välittömästi ja he poistuivatkin heti."

 

(Lähde: Jerusalem Post)

_related_links_fin


Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO