www.takeapen.org 29/02/2024 07:09:39
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Maailmanpolitiikan arkipäivää -sarjan ”Poliittisten jännitteiden ristitulessa”–ohjelma vaikeni Beetlehemin kristittyjen ahdingon syistä

Sanna Nigus raportoi 21.1.2007 Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa Beetlehemin kristityistä ja heidän muuttoaallostaan pois palestiinalaisalueelta. Ohjelman viesti oli, että syy ei missään tapauksessa ole palestiinalaisyhteiskunnassa vaan Israelin miehityksessä.

 

Ihmisoikeuksiin erikoistunut lakimies Justus Reid Weiner julkaisi vuonna 2005 raportin "Kristittyjen ihmisoikeudet palestiinalaisessa yhteiskunnassa" (Human Rights in Palestinian Society, raportti on luettavissa osoitteessa http://www.jcpa.org/christian-persecution.htm), jossa hän kertoo kristittyjen brutaalista vainosta palestiinalaisyhteiskunnassa. Kristityt arabit saavat öisin uhkailevia puhelinsoittoja, joiden viesti on "Me tiedämme keitä te olette ja missä te asutte, ja Sharia-laki käskee meidän tappaa vääräuskoiset."

 

Raportin mukaan kristittyjen jumalanpalveluksia estetään ja häiritään, kristittyjä perheitä karsastetaan mm. koska nämä eivät anna lastensa osallistua intifadaan, kristittyjä on tuomittu ja teloitettu "Israelin kollaboraattoreina". Kristillisiä kirkkoja ja pyhiä paikkoja vastaan tehdään hyökkäyksiä, mm. viimesyksyistä paavin puhetta seurasi palopommihyökkäyksiä useita kirkkoja vastaan Gazassa, Nablusissa ja Tubasissa.

 

Raportti kertoo myös kristittyjen naisten raiskausten lisääntyneen palestiinalaishallinnon aikana. Tähän syynä on osittain se, että kristityn naisen raiskauksesta ei käytännössä saa tuomiota, mutta myös se, että tuossa yhteiskunnassa raiskattu nainen on sillä tavoin häpäisty, ettei hän todennäköisesti pääse naimisiin. Tästä syystä raportin mukaan jotkut terroriryhmät ovat omaksuneet sen tavaksi pyrkiä estämään kristittyjen luonnollinen lisääntyminen alueella.

 

Weiner kertoo uusimmassa raportissaan "Christians Flee Growing Islamic Fundamentalism in the Holy Land", että kymmenet tuhannet kristityt ovat muuttaneet alueelta. Hänen mukaansa Hamasin valtaannousua seurannut islamilaisen fundamentalismin kasvava voima ja lakien islamilaistaminen muodostavat uhan kristityille, jotka pelkäävät, että heidät nähdään islamin vihollisina ja että he siten joutuvat äärimuslimien iskujen kohteiksi.

 

Tässä pelossa useat kristittyjen kirkkojen johtajat yrittävät puhua palestiinalaishallinnon mieliksi. Weiner on erityisen kriittinen joitakin kristittyjä johtajia kohtaan, jotka jo Arafatin aikana mielistelivät hänen hallintoaan ja jotka nyt yrittävät jatkaa samaa linjaa suhteessaan Hamas -hallintoon samaan aikaan kun monet alueen kristityt kärsivät.

 

Kristittyjen määrä on pudonnut palestiinalaisalueilla 2.maailmansodan aikaisesta 20%:sta nykyään 1,7%:in. (Samaan aikaan kuin Israelissa arabikristittyjen määrä samassa ajassa on lisääntynyt  270%:lla.) Weinerin mukaan suuntaus on sama kaikissa Lähi-idän muslimimaissa, kristittyjen määrä vähenee.

 

Monet kristityt ovat hiljaa, koska pelkäävät muslimien kostoa ja sitä, että heidät leimataan Israelin kätyreiksi. Kuitenkin 25.1.2007 Jerusalem Postissa toimittaja Khaled Abu Toameh raportoi Beetlehemin kristityistä perheistä, jotka ovat päättäneet viimein rikkoa hiljaisuuden ja kertoa kristittyjen kokemista vainoista. Viimeisten kuukausien aikana muslimien hyökkäykset kristittyjä vastaan ovat huomattavasti lisääntyneet. Kristityt perheet kertoivat, että he ovat lähettäneet kirjeitä palestiinalaisten presidentille Mahmoud Abbasille, Vatikaaniin, eurooppalaisten kirkkojen johtajille, mutta heidän vetoomuksensa ovat kaikuneet kuuroille korville.

 

Samir Qumsiyeh, yksityisen Shepherd TV-aseman omistaja sanoo: "Tilanne on hyvin vaarallinen. Uskon, että 15 vuoden päästä Beetlehemissä ei ole lainkaan kristittyjä." Qumsiyeh on yksi harvoja kristittyjä, joka uskaltaa puhua kristittyjen vaikeasta tilanteesta palestiinalaisyhteiskunnassa. Tämän tähden hän on saanut tappouhkauksia. Hiljattain hänen taloonsa hyökättiin palopommein, mutta kukaan ei loukkaantunut. Myös hänen TV-asemansa toimitukseen on murtauduttu. Qumsiyeh sanoo, että hän on dokumentoinut yli 160 hyökkäystä kristittyjä vastaan alueella viime vuosina.

 

Raportissa siteerataan myös kristittyä liikemiestä, joka ei uskaltanut kertoa henkilöllisyyttään, että Beetlehemissä ja sen ympäristössä kristittyjen elinolosuhteet ovat huonontuneet dramaattisesti sen jälkeen kun alue annettiin palestiinalaishallinnon alaisuuteen vuonna 1995. Edward Salama, Beetlehemin kristitty, sanoo, että "elämme keskellä kaaosta ja laittomuutta. Poliisikin pelkää joukkioita, jotka anastavat kristittyjen maita." Fuad Lama, toinen Beetlehemin kristitty sanoo: "Valitettavasti kristityt johtajamme eivät uskalla puhua ongelmista, joiden keskellä elämme."

 

Lisää kristittyjen ahdingosta voi lukea mm.

 

http://www.jcpa.org

 

Ettinger, Yoram. "The Islamization of Bethlehem by Arafat." Ariel Center for Policy Research, December 25, 2001


Rehov, Pierre. "Holy Land: Christians in Peril." Documentary film, 2005.

What Happened at the Church of the Nativity in April 2002? PalestineFacts.org.

Weiner, Justus Reid. "Human Rights of Christians in Palestinian Society." Jerusalem Center for Public Affairs, 2005.

Williams, Megan. "Palestinian Treatment of Christian Arabs." The Prism Group.

What happened at the Church of the Nativity in April 2002? PalestineFacts.org http://www.palestinefacts.org/pf_1991to_now_church_nativity_2002.php

 

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO