www.takeapen.org 01/12/2023 18:50:13
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Hizbollah – puolue, vastarintaliike vai terrorijärjestö?

Tietopaketti Hizbollah-järjestön historiasta ja toiminnasta

1.9.2006

 

1. Hizbollahin historiaa

2. Hizbollahin terroritoiminta Israelia vastaan vuoden 2000 jälkeen Israelin vetäydyttyä Libanonista

3. Hizbollah Guardianin haastattelussa

4. Hizbollah ja Iranin tuki

5. Hizbollah ja antisemitismi

6. Onko Hizbollah terrorijärjestö?

 

1. Hizbollahin historiaa

 

Hizbollah syntyi Iranin shiia-islamilaisen vallankumouksen libanonilaisena haarana. Kansainvälisen terrorismin tutkimuskeskuksen ICT:n vanhemman tutkijan Eitan Azanin mukaan radikaali-islamilaisen shiia-liikkeen, jonka oppi-isä oli Ajatollah Khomeini, keskeisiä periaatteita ja pyrkimyksiä ovat jihadin nostattaminen länttä (Khomeinin mukaan USA oli "suuri saatana" ja Israel "pieni saatana") ja korruptoituneita muslimihallitsijoita vastaan, shiia-aktivismin (mukaan lukien terrori) oikeuttaminen, pyrkimys uskonoppineiden johtaman islamilaisen kansan synnyttämiseen ja täydellinen uhrautuminen näille tavoitteille.1)

 

80-luvulla Hizbollahin toimintaan kuului kidnappauksia, salamurhia ja terrori-iskuja, mm. 23.10.83 USA:n tukikohdan itsemurhapommitus, joka tappoi 241 sotilasta; 12.4.84 lähellä USA:n tukikohtaa sijaitsevan espanjalaisen ravintolan pommitus, jossa kuoli 18 ja haavoittui 83 ihmistä; USA:n suurlähetystön pommitus Beirutissa: 23 kuollutta, 21 haavoittunutta; 4.12.84 Kuwait Airlines-yhtiön lentokoneen kaappaus; 14.6.85 TWA-yhtiön lentokoneen kaappaus.

 

90-luvulla järjestö muutti toimintatapaansa. Sen terrori-iskut suunnattiin tarkemmin amerikkalaisia ja israelilaisia/juutalaisia kohteita vastaan, ja samalla se rupesi rakentamaan maailmanlaajuista verkostoa ja käymään propagandasotaa. Useiden terrorismin tutkijoiden mukaan se on järjestönä jo Al Qaidaa levinneempi ja vaarallisempi. Järjestö teki uudesta toimintatavastaan huolimatta 90-luvullakin suuria iskuja mm. USA:n tukikohtaan Dhahranissa Saudi-Arabiassa, missä kuoli 19 miestä ja yli 500 haavoittui; 1992 Israelin lähetystön pommitus Buenos Airesissa, Argentiinassa, missä kuoli 29 ihmistä ja 250 haavoittui; 1994 pommi-isku AMIA-juutalaisystävyysjärjestöä vastaan Buenos Airesissa, missä kuoli 100 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

 

Vuoden 1994 jälkeen järjestö on yrittänyt useita suuria terrori-iskuja, jotka on onnistuttu estämään: -1995 Singaporen turvallisuusviranomaiset estivät Hizbollahin solua suorittamasta suunniteltua iskua amerikkalaisia ja israelilaisia aluksia vastaan Malaccan salmessa

-1997 Hizbollahin paljastettiin suunnittelevan iskua USA:n lähetystöön Nikosiassa, Kyproksella

- New Yorkissa 9/11/01 tapahtuneita suuria terrori-iskuja tutkineen komission raportin mukaan Hizbollah koulutti AL-Qaida ?terroristit, jotka iskivät USA:n lähetystöihin Keniassa ja Tansaniassa.

- 1999 paljastui Hizbollahin terrorisuunnitelma iskeä juutalaisiin kohteisiin Buenos Airesissa, Ottawassa ja Cuidad Del Estessä.

- Lokakuussa 2001 Meksikon viranomaiset raportoivat vanginneensa 10 Hizbollahin terroristia, jotka olivat matkalla salamurhaamaan presidentin ja tunkeutumaan Meksikon senaattiin.

- Joulukuussa 2002 Kanadan poliisiviranomaisten mukaan Hizbollahin kanadalaisten jäsenten oli paljastettu keräävän tietoja mahdollisista kohteista Kanadan suurissa kaupungeissa. 2)

 

2. Hizbollahin terroritoiminta Israelia vastaan vuoden 2000 jälkeen Israelin vetäydyttyä Libanonista

 

Israelin vetäydyttyä Etelä-Libanonista vuonna 2000 Hizbollah jatkoi edelleen iskujaan Israelin puolelle. Viimeisin raketti-isku ennen heinäkuista israelilaissotilaiden sieppausta ja sitä seurannutta konfliktia tapahtui toukokuun lopulla.3)

 

Toisen intifadan aikana Hizbollah aktivoi kymmeniä terrorisoluja Gazassa ja Länsirannalla, pelkästään vuonna 2004 nämä solut suorittivat 68 terrori-iskua, joissa 24 israelilaista murhattiin ja 52 haavoittui. Hizbollah on myös palestiinalaisterrorin merkittävä rahoittaja, lisäksi se avustaa rekrytoimalla uusia terroristeja, jakamalla tietoa mm. räjähteistä ja salakuljettamalla aseita.4) Libanonilaisen lehden Al-Safirin haastattelussa viime huhtikuussa Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah myönsi, että Hizbollah on aseistanut palestiinalaisia terrorijärjestöjä ja antanut niille rahallista ja propagandatukea. (Al-Safir, 27.4.2006)5)

 

Fatahiin kuuluvan Al-Aksan marttyyrien prikaatin komentaja Zakaria Zubeidi sanoi saksalaisen Welt am Sontag -lehden haastattelussa 6.3.2006, että Hizbollah tukee hänen järjestöään rahallisesti ja antamalla koulutusta ja aseita. Hänen mukaansa "ilman Hizbollahin veljellistä tukea emme voisi jatkaa taistelua".6)

 

Israelin keräämien tiedusteluraporttien mukaan vuonna 2004 Hizbollah rakensi toisen intifadan aikana terrorisolukon palestiinalaisalueille ja rahoitti niitä yhteensä 1 500 000 dollarilla vuodessa. Se koulutti palestiinalaisia terrori-iskujen ja pommien valmistukseen, sissisodan tekniikoihin libanonilaisilla koulutusleireillä sekä lähetti näitä suorittamaan iskuja Israelissa. Lisäksi se yritti salakuljettaa aseita palestiinalaisille, mm. Karen A -alus, jonka Israelin turvallisuusviranomaiset onnistuivat pysäyttämään. Israelin ja palestiinalaishallinnon solmittua tulitauon vuonna 2005 Hizbollah on palestiinalaisviranomaisten mukaan yrittänyt värvätä itsemurhaiskijöitä tekemään iskuja tulitauon sabotoimiseksi.7)

 

Itsemurhaiskut ovat keskeinen teema myös Hizbollahin opissa. Esimerkiksi puheessaan Al-Manar -TV-kanavalla 21.5.2001 Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah sanoi: "Vastarinnan kulttuurissa inhimillisyyden ja ihmisarvon kulminaatio on päätös suorittaa istishad (=itsemurhaisku)", ja 14.12.2002 hän kannusti palestiinalaisia jatkamaan itsemurhaiskuja samalla kanavalla: "Älkää totelko ketään, joka väittää, että itsemurhaiskun suorittaminen olisi kiellettyä...ne ovat suorin tie Allahin luo." Hizbollahin varajohtaja sheikki Naim Qassem sanoi samalla kanavalla 10.10..2002: "Kaikkien ihmisten tulisi pyrkiä shahadaan (=marttyriuteen Allahin tähden)".8)

 

Sheikki Naim Qassem hiljattain julkaistussa kirjassaan Hezbollah: Methodology, Experience, Future sanoo itsemurhaiskujen olevan luotettava voimanlähde, jonka tehokkuus on selvästi todistettu.9)

 

3. Hizbollah Guardianin haastattelussa

 

Guardian-lehden haastattelussa Hizbollahin uskonoppinut Sayed Ali selittää: Hizbollah on ylpeä salaperäisyydestään ja kuristaan. "Emme ota ketä tahansa, joka koputtaa ovellemme ja sanoo: 'Haluan liittyä'. Me kasvatamme taistelijamme. Otamme heidät silloin kun he ovat pieniä lapsia ja kasvatamme heidät Hizbollahin taistelijoiksi. Jokainen taistelijamme uskoo, että olemisen korkein muoto on marttyyrius."

 

"Kun löimme heidät (Israelin) vuonna 2000, teimme sen Katjusha-raketein. Meillä on ollut kuusi vuotta aikaa valmistautua tähän päivään. Jos amerikkalaiset lähettävät laserohjautuvia ohjuksia Israelille, mitä vikaa on siinä, että Iran auttaa meitä...Kun syyrialaiset olivat täällä, me saimme tavaraa heidän huoltoreittiensä kautta, nyt se on vaikeampaa."

 

"Jos he haluavat hävittää Hizbollahin, heidän täytyy tappaa jokainen shiia Etelä-Libanonista. Ja vaikka taistelu Israelin kanssa jatkuukin, Hizbollahilla tulee olemaan muita taisteluja taisteltavana. Todellinen taistelu on tämän sodan jälkeen. Meidän täytyy tehdä tiliä libanonilaisten poliitikkojen kanssa. Meillä on tämän maan parhaat turvallisuus- ja tiedusteluelimet ja me pystymme saavuttamaan kenet tahansa noista ihmisistä, jotka puhuvat meitä vastaan nyt. Tehdään selvää israelilaisista ja sitten voimme tehdä tilit selviksi keskenämme."10)

 

4. Hizbollah ja Iranin tuki

 

29.7.2006 lontoolainen arabiankielinen päivälehti Al-Sharq Al-Awsat julkaisi yksityiskohtaisen artikkelin, jossa se kertoo Hizbollahin saaneen laajaa apua Iranin vallankumouskaarteilta. Ne ovat mm. kouluttaneet satoja Hizbollahin taistelijoita ja lähettäneet omia taistelijoitaan Libanoniin. Lehden siteeraama iranilainen upseeri väitti myös, että Libanonissa on satoja iranilaisia ja pohjoiskorealaisia insinöörejä ja asiantuntijoita, joiden avulla Hizbollah on rakentanut mm. 25 kilometriä tunneleita taisteluja varten Etelä-Libanoniin. Hänen mukaansa Iranin vallankumouskaartit ovat myös rakentaneet Hizbollahin maanalaiset asevarastot Bekaan laaksoon, missä säilytetään valtavia määriä ohjuksia ja ammuksia. Hizbollahin ohjusyksiköihin kuuluu 200 Iranissa koulutuksen saanutta teknikkoa ja eksperttiä.11)

 

Iranilainen Farda-uutistoimisto siteerasi Hizbollahin Iranin osaston tiedottajaa Mojtaba Bigdeliä, jonka mukaan Hizbollah oli rekrytoinut Iranissa 2500 itsemurhaiskijää, jotka odottivat Iranin uskonnollisen johtajan Ali Khameinin kehoitusta lähteä Libanoniin.12)

 

26.7.06 iranilainen uutistoimisto Alborz ilmoitti, että vähintään 16-vuotiaat voivat ilmoittautua vapaaehtoisiksi "Muhammedin armeijan taistelijoiksi", jotka lähetetään Libanoniin. Ilmoituksessa annettiin puhelinnumero Teheranissa.13)

 

5. Hizbollah ja antisemitismi

 

Hizbollah levittää myös antisemitismia. Useat suomalaiset tiedotusvälineet ovat kutsuneet Hizbollahin johtajaa Hassan Nasrallahia "karismaattiseksi puhujaksi". Puheiden sisältöä harvemmin kerrotaan. Seuraavassa joitakin lainauksia:

 

- Nasrallah Al-Manar TV-kanavalla 9.4.2000: "Kaikki suuret tuhot alueella johtuvat Israelin olemassaolosta. Niin kauan kuin on olemassa valtio, jonka nimi on Israel, nämä tuhot tulevat jatkumaan. Se on kuin syöpä alueella. Jos emme välitä syöpäkasvaimesta ruumissamme, voimme huomata sen vasta kun on liian myöhäistä...Kun syöpä löydetään, sen kanssa pitää toimia rohkeasti, se pitää hävittää perin pohjin. Osa ruumiista ja verestä pitää uhrata, jotta se toipuu."

 

- Nasrallahin Al-Manar TV-kanavalla 28.9.2001: "Mitä juutalaiset haluavat? Turvallisuuutta ja rahaa. Juutalaiset historian alusta asti ovat kaikkein ahneimpia ja raukkamaisimpia olioita, joita Allah on luonut. Vaikka etsisit koko maailman, et löytäisi ketään kitsaampaa ja ahneempaa kuin juutalainen."

 

- Nasrallah Al-Manar TV-kanavalla 7.5.1998: "Tänä vuonna valitettavasti 10. päivä Muharram-kuuta osuu lähelle katkeran ja traagisen historiallisen katastrofin 50. vuosipäivää: Sikojen ja apinoiden jälkeläisten, toisin sanoen siionisti-juutalaisten valtion perustamista."

 

- Nasrallah Al-Manar TV-kanavalla 26.4.1999: "Ei ole elämää ja rinnakkain oloa Israelin kanssa; on vain yksi iskulause: Kuolema Israelille!"

 

- Nasrallah Al-Manar TV-asemalla 14.9.2001: "Itsemurhaiskut ravistelevat vihollista sisältä päin, ne upottavat sen olemassaolon kriisiin ja siten valmistavat maaperää voitolle: ne ovat täysin laillisia, koska Israelissa ei ole viattomia siviilejä; paremminkin he ovat kaikki miehittäjiä ja rikollisia ja massamurhaajia."14)

 

6. Onko Hizbollah terrorijärjestö?

 

USA, Kanada, Australia, Israel ja myös Hollanti ovat määritelleet Hizbollahin terrorijärjestöksi, mutta Euroopan unioni ei ole vastaavaa luokittelua tehnyt. Kun USA ja Israel taistelevat järjestöä vastaan, eurooppalaiset poliitikot käyvät tapaamassa sen johtajia. Tästä erimielisyydestä Hizbollah hyötyy, koska se estää kaikki kansainvälisen yhteisön tehokkaat toimet järjestöä vastaan. Euroopan unioni perustelee kantaansa keinotekoisella yrityksellä tehdä ero Hizbollahin poliittisen ja aseellisen siiven välillä.

 

Hizbollahin omien johtajien mukaan tällaista jakoa ei voi tehdä. Sheikki Naim Qassem, Nasrallahin varamies, sanoi Al-Mustaqbal-lehden haastattelussa 31.12.2000: " Jos sotilaallinen siipi olisi erillään poliittiisesta siivestä, siitä koituisi seurauksia, jotka vaikuttaisivat poliittiseen näyttämöön. Mutta Hizbollahilla on vain yksi johto ja päättävä elin, jonka nimi on Shura-neuvosto. Se johtaa poliittista toimintaa, jihadia, kulttuuri- ja sosiaalista toimintaa. Hizbollahin pääsihteeri on Shura-neuvoston johtaja ja samalla Jihad-neuvoston johtaja, ja tämä tarkoittaa että meillä on yksi johto ja yksi hallinto."

 

Samoin Hizbollahin poliittisen toimiston jäsen Muhammad Fannish sanoi Al-Manar TV-kanavalla 18.1.2002, ettei liikkeen poliittisella siivellä ja sotilaallisella siivellä ole eroa.15)

 

Suomen Take a Pen

 

Lähdeviitteet:

 

1) Eitan Azani: Hizballah: A Pragmatic Terror Organization of Global Reach (ICT, 20.7.2005)

2) E.Azani: Hizballah: A Pragmatic Terror Organization of Global Reach (ICT, 20.7.2005)

3) Hizbollahin iskuja Libanonin rajan yli Israelin vetäytymisen jälkeen:

http://www.israel-mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Terrorism+from+Lebanon-+Hizbullah/Incidents%20along%20Israel-Lebanon%20border%20since%20May%202000

4)http://web.israelinsider.com/Articles/Diplomacy/9011.htm

5) Intelligence and Terrorism Information Center at the Center for Special Studies (C.S.S): Hassan Nasrallah, Hezbollah general secretary, publicly admits his organization provides funds for Palestinian terrorist organizations

6) http://www.terrorism-info.org.il/malam_multimedia/English/eng_n/pdf/zakaria_zubeidi_e.pdf.

7) E.Azani: Hizballah: A Pragmatic Terror Organization of Global Reach (ICT, 20.7.2005)

8) http://www.intelligence.org.il/eng/bu/hizbullah/chap_a.doc

9) Sheikh Naim Qassem Hezbollah: Methodology? Experience? Future (Beirut: Dar al-Hadi publishing house, 2002).

10)Guardian-lehti haastatteli Hizbollahin taistelijoita ja uskonoppinutta Sayed Alia Libanonissa. Artikkeli julkaistiin 29.7.2006, ja sen voi lukea kokonaisuudessaan tässä osoitteessa http://www.guardian.co.uk/israel/Story/0,,1832930,00.html

11) Al-Sharq Al-Awsat(London), July 29, 2006, http://www.asharqalawsat.com/print/default.asp?did=375420,

englanninkielinen käännös memriltä http://www.memri.org/bin/opener_latest.cgi?ID=SD122006.

12) Farda News Agency (Iran), July 25, 2006, http://fardanews.com/show/?id=22540

13) Alborz News Agency (Iran), July 18, 2006, http://www.alborznews.net/shownews.asp?u=6132

14) http://www.intelligence.org.il/eng/bu/hizbullah/chap_a.doc

15) http://www.intelligence.org.il/eng/bu/hizbullah/chap_b.docCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO