www.takeapen.org 01/12/2023 18:31:16
  _search_fin
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_fin
Click to print this page_print_page_fin

Hamasin mediastrategia

Hamasin arabiaksi antamien lausuntojen ja länsimaisille tiedotusvälineille antamien lausuntojen välillä on ristiriitaisuuksia

20.4.2006

 

Hamas palkkasi mediakonsultteja jo tammikuussa auttamaan heitä parantamaan kuvaansa amerikkalaisten ja eurooppalaisten silmissä (Guardian 20.1.2006). Nämä konsultit ovat neuvoneet mm. käyttämään sanaa "israelilainen" "juutalaisen" sijasta ja terrori-iskujen aiheuttamien tuhojen juhlimisen sijasta puhumaan "palestiinalaisten kärsimyksistä" ja "Israelin miehityksestä".

 

Opit ovat menneet perille. Mm. Washington Post julkaisi Hamasin edustajan Mousa Abu Marzookin kirjeen, jossa tämä kutsuu Hamasia "pluralistiseksi" ja "positiiviseksi sosiaaliseksi voimaksi" ja esittää tietenkin Israelin väkivallan ja köyhyyden syyksi.

 

Hamas on ottanut käyttöön mediastrategian, jossa se muotoilee viestinsä kohdeyleisölleen sopiviksi: länsimaisille tiedotusvälineille Hamas yrittää esittää pehmeämpää imagoa, kun taas arabimaailman tiedotusvälineille, mukaan lukien palestiinalaismedia, Hamas esittää uhmakkaan ja peräänantamattoman imagon. Erityisesti Ismail Hania, joka on Hamasin hallituksen pääministeri, antaa ristiriitaisia lausuntoja länsimaiselle ja arabimedialle. Seuraavassa vertaillaan Hamasin lausuntoja:

 

Väkivaltaa tukevia kannanottoja arabiaksi:

"Vastarinta on vaihtoehto, josta palestiinalaiset pitävät kiinni palauttaakseen kansalliset oikeutensa: paluuoikeuden, itsemääräämisoikeuden ja Palestiinan valtion perustamisen oikeuden" (Khaled Mashal, 28.3.2006)

"Liikeen manifesti yhdistää vastarinnan poliittiseen toimintaan...(hallituksen) linja on syntynyt vastarinnan kohdusta." (Ismail Hania puheessaan lakiasäätävälle neuvostolle 28.3.2006)

 

Maltillisia kannanottoja läntisille tiedotusvälineille:

"Hamas ei koskaan haudo väkivaltaa...Hamas itse asiassa pyrkii kohti rauhaa, joka perustuu oikeuteen ja tasa-arvoon...Kaikesta, mitä palestiinalaishallinnolle ehdotetaan, tullaan keskustelemaan ja harkitsemaan. Hamas tulee tutkimaan keinoja käydä neuvotteluja." (Ismail Hania, CBS 17.3.2006)

(Hamas on tehnyt israelilaisia vastaan noin 500 terrori-iskua, joukossa n. 60 itsemurhaiskua, jotka ovat tappaneet noin 400 ihmistä ja vammauttaneet yli 2000. Hamas otti käyttöön itsemurhaiskut, joiden seurauksena Oslon prosessi pysähtyi.)

 

Israelin tunnustamista koskevia lausuntoja arabiaksi:

"Israelin kanssa ei tulla neuvottelemaan, sitä ei tulla tunnustamaan eikä luopumaan palestiinalaisten oikeuksista." (Khaled Mashal, 26.3.2006, Al-Rai Al-Aam)

"Yksi uuden hallituksen perusperiaatteista on, ettei se anna periksi kansainväliselle painostukselle vaan kieltäytyy tunnustamasta Israelia." (Ismail Hania, Alsharoq-sanomalehdelle 1.3.2006)

"Haaveilen ripustavani seinälleni kotona Gazassa suuren maailmankartan, jossa ei ole Israelia." (Mahmoud al-Zahar, 3.3.2006)

 

Maltillisia kannanottoja länsimedialle:

"Me tulemme kunnioittamaan sopimusta, mikä takaa Palestiinan valtion luomisen vuoden -67 rajojen mukaan ja vankien vapauttamisen...jos Israel vetäytyy vuoden -67 rajoille, me laadimme rauhan asteittain." (Ismail Hania, Jerusalem Post 25.2.2006)

 

Palestiinalaislakien islamilaistamista koskevia lausuntoja arabiaksi:

"Uusi neuvosto tulee toimimaan palestiinalaislakien soveltamiseksi islamin hengen mukaan...Hamas painottaa mottoa 'Islam on ratkaisu', ja tämän tulee myös heijastua lakeihin, joita se hyväksyy." (Ahmed Abu Halbia, 22.2.2006 Al-Ayyam)

 

Maltillisia lausuntoja arabiaksi:

"Emme tule pakottamaan näkemyksiämme tai mielipiteitämme kenellekään. Emme tule pakottamaan naisia käyttämään huntuja, kuten on vihjailtu, ja samanaikaisesti me emme tule hyväksymään lakeja, jotka loukkaisivat islamilaista lakia." (Mariam Saleh, naisasiaministeri, arabiankielinen Al-Halij, 24.3.2006)

 

Länsimedialle:

"Olemme sitoutuneet toimimaan parantaaksemme kansamme moraalisia standardeja.  Toivon että tulevaisuudessa kaikki alkoholia myyvät paikat tullaan sulkemaan, ei määräyksen seurauksena vaan siksi, ettei niillä ole enää asiakkaita." (Aziz Dweik, lakiasäätävän neuvoston sihteeri, 1.3.2006 Corriere Della Sera)

"Miehityksen aiheuttamien olosuhteiden lievittäminen on mandaattimme sydämessä, ei islamilaisen valtion muodostaminen...tunnustaessaan juutalais-kristillisen tradition, muslimit pyrkivät antamaan suurimman panoksen kannustaakseen kaikkien kolmen Aabrahamista lähtöisin olevan uskonnon säilymistä Pyhässä maassa. Lisäksi tasapuolinen hallitseminen vaatii, että palestiinan kansaa edustetaan moniarvoisessa ympäristössä." (Abu Marzook, Hamasin poliittisen toimiston päällikkö, The Washington Post 31.1.2006)

(Tosiasiassa Hamasin peruskirja on antisemiittinen dokumentti, jossa juutalaisia syytetään kaikista maailman ongelmista. Hamasin tavoittelema palestiinalaisvaltio on "Judenrein", ja kristittyjen uhkailut ja vainot ovat nykypäivää palestiinalaisalueilla.)

 

Neuvotteluista Israelin kanssa arabiaksi:

"En tule suostumaan tapaamisiin miehitysvallan johdon kanssa, ja meillä on niitä, jotka tulevat edustamaan meitä vankien tapaamisissa." (Wasfi Kabha, vankien asioita hoitava ministeri, 28.3.2006)

"Palestiinan turvallisuuskehys ei ole parannettavissa poliittisilla neuvotteluilla, ne eivät todellakaan kuulu minun suunnitelmaani." (Said Siam, sisäministeri, lehdistökonferenssissa Gazassa 2.4.2006)

 

Länsimedialle:

"Arkipäivän elämässä on paljon ammatillisia kysymyksiä, joissa emme tule harjoittamaan kapinaa." (Said Siam, Reutersille 23.3.2006)

 

Kannanottoja terrori-iskuihin arabiaksi:

"Meidän vastarintamme Palestiinan miehitystä vastaan jatkuu, eikä se tule loppumaan missään olosuhteissa...Al-Kassam prikaati tulee jatkamaan marssiaan rakkaan kotimaamme Palestiinan merestä jokeen ulottuvaan totaaliseen vapauttamiseen saakka." (Ahmad al-Jabaari, Hamasin verkkosivuilla 5.4.2006)

 

Läntisille tiedotusvälineille:

"Hamasissa tapahtuu muutoksia asteittain ja tarkoin harkitusti. Hamas omaksuu poliittisen käytännöllisyyden suhteessa valtioon ja tulitaukoon." (Aazi Hamad, Ismail Hanian neuvonantaja 28.3.2006)

 

Suomen Take a PenCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO