www.takeapen.org 29/02/2024 06:58:13
  _search_swed
Click to send this page to a colleague_send_to_a_friend_swed
Click to print this page_print_page_swed

Sensationalla vittnesmål av överste Richard Kemp

Vittnesmål av överste Richard Kemp

UN Watch muntligt uttalande,
Till FN Råd för Mänskliga Rättigheter.
12: e särskilda session den 16 oktober 2009.
Debatt om Goldstone rapport.

Tack, herr talman.

Jag är före detta befälhavare för de brittiska trupperna i Afghanistan. Jag tjänstgjorde i Nato och FN, kommenderade soldater i Nordirland, Bosnien och Makedonien, och deltog i Gulfkriget. Jag tillbringade mycket tid i Irak efter invasionen 2003, och arbetade med internationell terrorism för den brittiska regeringens Joint Intelligence Committee.

Herr President, baserat på min kunskap och erfarenhet kan jag säga detta: Under operation Cast Lead, gjorde den israeliska försvarsmakten mer för att tillvarata rättigheterna för civilbefolkningen i stridszoner än någon annan armé i krigens historia.

Israel gjorde det, samtidigt som de stod inför en fiende som medvetet positionerat sin militärmakt bakom mänskliga sköldar av civilbefolkning.

Hamas, liksom Hizballah, är expert på att styra medias rapportering. Båda kommer alltid att ha folk som är beredda att ge intervjuer och anklaga de israeliska styrkorna för krigsförbrytelser. De är skickliga på att arrangera och snedvrider incidenter.

IDF står inför en utmaning som vi britter inte behöver möta i samma utsträckning. Det är det automatiska, Pavlovia-antagandet av många internationella medier och internationella människorättsgrupper, att IDF gör fel, att de missbrukar mänskliga rättigheter.

Sanningen är att IDF vidtog extraordinära åtgärder för att informera Gazas civilbefolkning om vad som var målområden. De släppte över 2 miljoner broschyrer och ringde över 100.000 telefonsamtal. Många uppdrag som skulle ha tagit ut Hamas militära resurser genomfördes aldrig för undvika civila offer. Under konflikten tillät IDF att enorma summor i humanitärt bistånd släpptes in i Gaza. Att ge bistånd så gott som direkt i fiendens händer, är att enligt militära regler i normala fall helt otänkbart. Men IDF tog dessa risker.

Trots allt detta dödades naturligtvis oskyldiga civila. Krig är kaos och fyllt av misstag. Misstag har gjorts av brittiska, amerikanska och andra styrkor i Afghanistan och i Irak, varav många kan tillskrivas den mänskliga faktorn. Men misstag är inte krigsförbrytelser.

Mer än något annat var civila offer en följd av Hamas sätt att strida. Hamas försökte medvetet offra sina egna civila.

Herr talman, Israel hade inget annat val än att försvara sitt folk, för att stoppa Hamas från att anfalla dem med raketer.

Och jag säger det igen: IDF gjorde mer för att skydda rättigheterna för civilbefolkningen i stridszon än någon annan armé i krigens historia .

Tack, herr talman.

 Source: http://everykindapeople.blogspot.com/2009/10/un-watch.htmlCopyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO