www.takeapen.org 06/12/2023 22:56:03
  zoek
Click to send this page to a colleagueMail
Click to print this pageprint

Israël gevaar wereldvrede?

Brief aan de Leeuwarder Courant

4/11/2003

Aan: 'redactie@leeuwardercourant.nl'
Onderwerp: Reactie naar aanleiding ANP artikel over Israël als bedreiging wereldvrede


Geachte redactie,

Op uw website zag ik het volgende bericht dat het ANP de wereld in heeft gestuurd: "Burgers uit EU-landen denken in grote meerderheid dat Israël een bedreiging is voor de wereldvrede". Maar in hoeverre is die bewering waar?

De Italiaanse minister Franco Frattini (Buitenlandse Zaken) stelt terecht dat "het resultaat van de peiling gebaseerd (is) op vage vragen".

 

Tijdens de opiniepeiling werd een lijstje landen getoond, waaruit een aantal landen mochten worden gekozen. De Palestijnse Authoriteit (PA) was niet opgenomen in dit lijstje. Formeel omdat de PA geen autonome staat is. Maar waarom zou datzelfde argument niet opgaan voor de EU: de EU is namelijk ook geen staat maar kwam wel voor op het lijstje.

 

De EU heeft in het verleden trouwens meerdere malen gehandeld alsof de Palestijnse Authoriteit (PA) wel degelijk een staat was. Arafat geniet in vele Europese politieke kringen de status van 'President van Palestina'. Vanwaar die plotselinge -selectieve- terughoudendheid?

 

Doordat slechts een van de partijen verwikkeld in het conflict rondom Israël/Palestina was opgenomen in het lijstje, wordt een ieder die zich (terecht) zorgen maakt over de situatie in Israël/Palestina, en hier uiting aan wil geven, noodgedwongen 'Israël' aan te wijzen als een bedreiging van de wereldvrede.

 

Op grond van deze beperkte keuze, is het onjuist om de sugestie te wekken alsof 'het beleid van Israël' de wereldvrede zou bedreigen. Eerlijker zou zijn om te stellen dat de opiniepeiling aangeeft dat de EU burgers in grote meerderheid 'de situatie rondom Israël' een bedreiging van de wereldvrede vinden!

 

Wellicht is het goed om in een redactioneel artikel enige achtergronden hiervan te belichten.

 

Met vriendelijke groeten,

T.J.Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO