Haat zaaien wordt niet vervolgd maar beloond
Prins Claus prijs uitgereikt aan Palestijnse extremist
Persbericht:
Likoed Nederland heeft met verontwaardiging kennis genomen van de uitreiking van de belangrijkste Prins Claus prijs van dit jaar aan de zeer omstreden, extremistische Palestijnse dichter Mahmoud Darwish.
Zo luidt een van zijn bekendere dichtregels:
“Graaf jullie doden op,
neem hun botten mee
en verdwijn uit ons land.”
Hij is derhalve een voorstander van etnische zuivering van Joden uit Israel. Zelfs onze overledenen misgunt hij hun laatste rustplaats.
Ook als politicus heeft hij zich in dezelfde trant geuit. Zo heeft hij zich een fervent tegenstander getoond van vredesonderhandelingen met Israel. Uit protest tegen de Oslo-akkoorden in 1993 stapte hij daarom destijds op als lid van het uitvoerend comité van de PLO.
Hoe is het mogelijk dat deze haatzaaiende voorstander van geweld de cultuurprijs krijgt van 100.000 euro van de Nederlandse belastingbetaler? Hoe is het mogelijk dat dit gemotiveerd wordt met “zijn inzet voor een interculturele dialoog en vrijheid van artistieke expressie” en zelfs zijn ”verlangen naar vrede”?
Dit is wat er gebeurt wanneer een comité met in meerderheid leden uit derde-wereld dictaturen bepaalt wie de Prins Claus prijzen krijgt. Maar wil Nederland inderdaad dat de Prins Claus prijs afdaalt naar het niveau van de Stalinprijs van de USSR en met de Lenin Vredesprijs, de prijzen die Darwish eerder ontving? Eert dat de nagedachtenis aan Prins Claus, voor wie deze prijs is ingesteld?
Naast een haatzaaier blijkt Mahmoud Darwish trouwens ook een leugenaar. Zo vermeldt zijn door het Prins Claus Fonds verspreide biografie dat hij “in 1970 gedwongen was Israel te verlaten en 26 jaar in ballingschap leefde”. Dit terwijl hij Israel – met het Israëlisch staatsburgerschap op zak – volkomen uit vrije wil verliet om in Moskou te gaan studeren. Deze biografie vermeldt uiteraard niet dat hij lid was van het uitvoerend comité van de terreurorganisatie PLO.
Een andere leugen is dat hij bovenstaande dichtregels later heeft geprobeerd goed te praten door te zeggen dat hij daarmee de Westbank en Gaza bedoelde. Dat wordt echter weerlegt in een ander gedicht van zijn hand:
“Verdwijn van ons continent,
verdwijn uit onze korenvelden,
verdwijn uit ons zout.”
Het is te betreuren dat alleen de SGP de onmogelijke positie waarin het koningshuis hiermee gebracht wordt onderkent. De prijs wordt namelijk op woensdag 1 december in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam uitgereikt door prins Friso, in aanwezigheid van koningin Beatrix en alle andere leden van haar gezin. De SGP heeft hierover inmiddels kamervragen gesteld.
Likoed Nederland hoopt dat de Nederlandse regering zich houdt aan haar voornemen om haat zaaien niet langer toe te staan en dus zeker afstand neemt van de toekenning van deze prijs.
Het bestuur van Likoed Nederland,
30 november 2004.
|