www.takeapen.org 06/12/2023 23:54:04
  zoek
Click to send this page to a colleagueMail
Click to print this pageprint

Tips voor brieven

  • Schrijf bij voorkeur in reaktie op een bepaald bericht of gebeurtenis. Het heeft weinig zin een algemeen verhaal te schrijven naar de redaktie van een krant of televisie, zonder dat uw brief in verband staat met een bericht of gebeurtenis. Vermeld zo mogelijk de datum en titel van het bericht of programma.
  • Schrijf meteen! Als u wilt reageren, doe het dan meteen, zolang u nog gemotiveerd bent. Wees niet te bezorgd over de literaire kwaliteit van uw brief. Het belangrijkste is dat u uw mening laat weten! Iedere brief heeft invloed!
  • Richt u op één onderwerp! Zelfs als u een artikel ziet waarin talrijke zaken uw reactie verdienen, probeert u zich te concentreren op één punt. Zo komt uw boodschap beter over. Heeft u meerdere onderwerpen voor reacties, laat dan uw vrienden meedoen aan deze actie. 
  • Blijf correct. Schrijf beleefd en zakelijk. Als u de redactie van een krant in een zeer negatief daglicht stelt, lucht dat u mischien wel op, maar wordt de kans dat men uw brief publiceert erg klein. Ook is het  niet verstandig te dreigen met opzeggen van uw abonnement. Als u toch wegloopt, waarom zou men dan nog rekening houden met uw mening? Doe het andersom: "Als langdurig lezer van uw krant, verwacht ik betere journalistiek..."
  • Geen preken. Leg geen nadruk op uw eigen politieke of religieuze overtuiging, want die overtuiging deelt de ontvanger van uw brief waarschijnlijk toch niet! Bovendien is dat niet het onderwerp van uw brief. Heb het over algemeen erkende waarden zoals het recht van zelfverdediging en het recht in vrede en veiligheid te leven, vrij van terreur en extremisme. 
  • Houd het kort. De meeste redacteurs houden niet van lange verhalen. Formuleer uw mening in duidelijke zinnen. Een goede brief is bij voorkeur niet langer dan een halve bladzijde.
  • Overdrijf niet. Als u de mailbox van iemand overspoelt met berichten, loopt u de kans op de zwarte lijst te komen te staan van geblokkeerde afzenders.
  • Papieren brieven en faxen hebben meer effect dan email. Een brief op papier komt op het buro van de ontvanger te liggen en daar kan men moeilijk omheen. Daarentegen worden redacties en parlementsleden dagelijks overspoeld met honderden emailberichten, die met 1 klik zijn te verwijderen.


Wij stellen een kopie van uw brief zeer op prijs!
Neem voor meer informatie over deze actie contact op met editor@takeapen.org.Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO