www.takeapen.org 30/01/2023 09:37:04
  zoek
Click to send this page to a colleagueMail
Click to print this pageprint

Hoe een foto, samen met verzwegen informatie, kan bedriegen

De techniek achter de vervormde berichtgeving in de westerse pers

 

Bijstaande foto en bericht werden door het franse pers agentschap AFP (Agence France-Presse) gepubliceerd (zaterdag 1 November):

 

Een Palestijnse vrouw uit haar woede nadat het Israelische leger een zelfmoordgordel met explosieven had opgeblazen die in haar huis was gevonden. Daarbij werd haar huis, in het dorp Hizmeh nabij Jeruzalem verwoest,  (AFP/Atta Hussein)

 
Voordat we het over het bericht hebben, laten we eerst eens de AFP foto goed bekijken. 
 
  

Een Nikon wijd-hoek lens
 
De foto is gemaakt met een wijd-hoek lens, die een brede en overdreven indruk maakt en alleen geschikt is voor het fotograferen van landschappen. Nikon beschrijft deze lenzen als volgt: "In normale fotografie worden deze lenzen gebruikt om een dramatisch effect te weeg te brengen, dankzij hun onrealistische vervorming". 

 

Als een journalist op deze manier een foto vervormt, vervormt hij de berichtgeving en overschrijdt de normen van goede journalistiek.  

Maar wat gebeurde er eigenlijk in het huis?

Uit het AFP bericht zou men niet concluderen dat de vrouw enige band had met de explosieve zelfmoordgordel, (hij was daar alleen maar "gevonden"). Dus misschien had een buurjongen hem in haar huis verstopt en had de vrouw er niets mee te maken.

 

De Jerusalem Post, vermeldde wel de gegevens die het AFP achterwege liet. De Israeli's hadden inlichtingen vernomen dat de echtgenoot van de vrouw een aanslag voorbereidde en dat hij de gordel had verborgen onder het bed van zijn dochter. Een soortgelijke zelfmoorgordel doodde in Augustus 22 mensen in Jeruzalem en 23 mensen in October in Haifa.

Soldaten kwamen snel naar het huis, evacueerden de inwoners en bliezen de explosieven op. Dat daarbij het huis werd verwoest, geeft de kracht aan van de zelfmoordgordel.

 

De gebeurtenissen geven aan hoe men kinderen misbruikt om explosieven te verstoppen en hoe persburo's door berichten te vervormen en essentiele gegevens te verzwijgen, de indruk proberen te wekken van zinloze Israelische agressie.

Uw commentaar aan AFP: contact@afp.com

 

Apropos fotojournalistiek: Volgens een IDF woordvoerder, zijn rond 90% van de foto's die gepubliceerd worden in de westerse pers, gemaakt door Palestijnse fotografen (zoals Atta Hussein van het AFP). Dit verklaart een deel van de vervormde berichtgeving in de westerse pers.

 Copyright © 2001-2010 TAKE-A-PEN. All Rights Reserved. Created by Catom web design | SEO